Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

26. 02. 2021. 06:24 >> 06:24
4

VARHELJI

Temeljno ispitati napade na manjine u CG

Evropska komisija (EK) svjesna je incidenata usmjerenih prema manjinskim nacionalnim zajednicama uoči i nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine, saopštio je evropski komesar za pregovore o pridruživanju EU Oliver Verhelji.

Kako je naveo, Evropska komisija očekuje temeljnu istragu i pravni epilog, kao i za sve druge napade i nasilna djela.

Varhelji je to kazao u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta (EP) Ilhana Kučuka i Irene Joveve, piše Dan. On je posebno ukazao na incidente koji se tiču muslimana u Crnoj Gori.

"Od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje se da obezbijedi efikasnu zaštitu pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina, u skladu sa obavezama iz pregovaračkog poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava). Vladavina prava jedna je od osnovnih vrijednosti EU i, kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupan tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU", naglasio je Varhelji.

Kako je istakao, Crna Gora mora da uskladi svoj pravni okvir sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

"Prema poglavlju 23, Crna Gora mora ispuniti, između ostalog, i određenu mjeru koja se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava. To uključuje i efikasnu zaštitu manjina i slobodu vjeroispovijesti", naveo je Varhelji.

On je podsjetio da je Evropska komisija 6. oktobra 2020. objavila svoj izvještaj za tu godinu, koji pruža, između ostalog, detaljnu procjenu poštovanja osnovnih prava u Crnoj Gori.

"Evropska komisija će nastaviti da redovno prati ispunjavanje obaveza Crne Gore u ovoj oblasti", poručio je Varhelji.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније