Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 02. 2021. 19:51 >> 19:52
12

KORAĆ OCIJENIO

"Proširenje prava na državljanstvo - promjena biračkog tijela"

U Direkciji za državljanstvo Ministarstva unutrašnjih poslova u proceduri je 468 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva, a najveći broj podnesen je iz zemalja bivše SFRJ, Albanije, Kosova i Ruske Federacije. Profesor Beogradskog univerziteta u penziji Žarko Korać komentarišući najavu premijera Zdravka Krivokapića da će Vlada riješiti pitanje velikog broja građana koji godinama žive u našoj zemlji a nemaju državljanstvo, kaže da eventualno proširenje prava na državljanstvo podrazumijeva vrlo značajnu promjenu biračnog tijela, što se mora odraziti i na rezultate izbora, čime je, kako smatra, demokratija dovedena u pitanje.

U posljednjih pet godina, od podnijetih više od 3000 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva odobreno je 2.869, dok je 301 zahtjev odbijen. Prema podacima MUP-a trenutno je na čekanju više od 400 zahtjeva.

"U proceduri je 468 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i 116 garantnih akata da će podnosioci zahtjeva steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako u roku od dvije godine od dana izdavanja garantnog akta podnesu rješenje o otpustu iz državljanstva druge države. Najveći broj zahtjeva je dodnijeli državljani iz zemalja bivše SFRJ, državljani Albanije, Kosova i Ruske Federacije", kazao je za TVCG Miroslav Zeković, načelnik Direkcije za državljanstvo.

Priča o dobijanju crnogorskog državljanstva ponovo je pokrenuta najavom premijera Zdravka Krivokapića da će Vlada riješiti pitanje velikog broja građana koji godinama žive u našoj zemlji a nemaju državljanstvo.

Profesor beogradskog Univerziteta u penziji, Žarko Korać, smatra da svako ko predlaže izmjenu Zakona o državljanstvu mora dati i jasno obrazloženje zašto to čini.

"Svako proširenje prava na državljanstvo podrazumeva vrlo značajnu promjenu biračnog tijela koje će se najneposrednije odraziti na rezultate izbora. Priča da neko živi u nekoj zemlji, a nema državljanstvo je providna i sama po sebi ne znači ništa jer uzgred nije ni rekao proc,enu broja takvih ljudi, kojih je po mom mišljenju malo i postavlja se pitanje - zašto bi uopšte dobili državljanstvo ako žive u Crnoj Gori zbog posla ili sl. jer već imaju državljanstvo neke druge zemlje", navodi Korać.

On podsjeća na raniju izjavu premijera da bi trebalo razlikovati državljanstvo od biračkog prava. No, skorašnja izjava Krivokapića ga , kako kaže, ne podsjeća na to.

"Ovo je pokušaj inženjeringa biračkog tijela, vrlo, vrlo opasan bez ikakvog stvarnog obrazloženja. I bojim se da Crna Gora ulazi u nevolje jer rezultat tog inženjeringa će biti da se mogu dovesti u pitanje rezultati izbora. Možete imati koliko god hoćete demokratske izbore ako je biračko telo promenjeno to znači da se uvek mogu dovesti u pitanje rezultatit izbora a tamo gdje se dovode u pitanje rezulatti izbora nemate ni D od demorkatije , dakle, ovo vam je atak na osnov demokratije u Crnoj Gori, ništa u Crnoj Gori više neće biti isto i sumnjam da će biti više demokratska država ako ovaj neobrazloženi predlog prođe", kaže Korać.

Aktuelni Zakon o crnogorskom državljanstvu usvojen je u februaru 2008. godine, dvije godine nakon obnove nezavisnosti.

Nataša Mitrović, TVCG 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније