Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 02. 2021. 18:15   >>  18:15

BENKA RADULOVIĆU

"CG sinonim za bezbjednost na Z. Balkanu"

Crna Gora je sinonim za bezbjednost na Zapadnom Balkanu i čvrsto vjerujemo da će ostati primjer sigurnosti i stabilnosti, rekao je ministar odbrane Mađarske Tibor Benka.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je, tokom prvog dana posjete Budimpešti, sa ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom. Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Mađarska imaju odlične bilateralne odnose, osnažene intenzivnim političkim dijalogom i savezništvom u NATO okvirima.

Radulović je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci Mađarske od samog početka reformskih procesa, kako u periodu pristupanja NATO, tako i u aktuelnim pregovorima sa EU. Sagovornici su ocijenili da bi sadržajnu saradnju u oblasti odbrane trebalo intenzivirati, čemu će doprinijeti i predstojeća posjeta ministra Benka Crnoj Gori krajem marta.

Benko je kazao da Mađarska snažno podržava napore Crne Gore na putu ka EU.

"Mađarska će nastaviti da promoviše integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju", rekao je Benko te izrazio uvjerenje da će ona doprinijeti punoj stabilnosti Regiona.

On je informisao da je Mađarska preduzela aktivnosti u cilju snaženja razvojnog sistema odbrane te modernizacije naoružanja. Na toj liniji, izrazio spremnost Mađarske u pogledu pružanja ekspertize, posebno u dijelu izvođenja zajedničkih vježbi i obuka.

"Crna Gora je sinonim za bezbjednost na Zapadnom Balkanu i čvrsto vjerujemo da će ostati primjer sigurnosti i stabilnosti" naglasio je Benko.

Tokom posjete Budimpešti, Radulović se sastao sa nerezidentnim ambasadorima i otpravnicima poslova Letonije, Estonije, Irske, Kolumbije, Pakistana, Filipina, Tajlanda i Gruzije, koji Crnu Goru pokrivaju iz Mađarske.

Tom prilikom, naglašeno je da Crna Gora, kao kredibilan član NATO i partner EU, na vanjskopolitičkom planu ostaje posvećena evroatlantskom i evropskom kursu, kao i dobrosusjedskoj saradnji.

"Istovremeno, nastojimo da ojačamo odnose sa svim našim partnerima i prijateljima, sa kojima dijelimo demokratske vrijednosti, kako bismo uspješnije odgovorili na brojne izazove sa kojima se suočavamo", kazao je šef crnogorske diplomatije.

Takođe, Radulović je razgovarao danas, u Ambasadi Crne Gore u Budimpešti, i sa crnogorskom studentskom zajednicom u Mađarskoj. Tom prilikom, bilo je riječi o vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore, kao i iskustvima studenata tokom studija na mađarskim univerzitetima.

U nastavku posjete Mađarskoj, šef crnogorske diplomatije sastaće se sjutra sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Sijartom i potpredsjednikom Parlamenta Ištvanom Jakobom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније