Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 02. 2021. 15:42   >>  15:44 1

12. SJEDNICA

Vlada usvojila informaciju o TRADUKI, naknade za sanaciju...

Vlade Crne Gore je, na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, usvojila Informaciju o potrebi potpisivanja Okvirnog sporazuma o TRADUKI - Projektu za podršku i posredovanje u realizaciji prevodilačkih projekata u Jugoistočnoj Evropi za period 2021-2023. godine i prihvatila tekst Okvirnog sporazuma.

"TRADUKI je evropska mreža za književnost i knjige sa sjedištem u Berlinu, u kojoj učestvuju Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Lihtenštajn, Republika Sjeverna Makedonija, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Švajcarska Konfederacija. Mreža podržava razmjenu između država učesnica programom podrške prevođenju beletristike, savremene stručne literature i književnosti za djecu i mlade XX i XXI vijeka. Godišnja kontribucija za članstvo iznosi 10.000€ i obezbjeđuje se godišnjim budžetom", saopštili su iz Vlade. 

Imajući u vidu činjenicu da je Okvirni sporazum prestao da važi 31. decembra 2020. godine, iz Vlade navode da je neophodno potpisivanje novog za naredni trogodišnji period (2021-2023), kako bi za crnogorske pisce, prevodioce i izdavače i dalje bio obezbijeđen pristup ovoj referentnoj evropskoj mreži.

"Godišnji fond kojim TRADUKI raspolaže iznosi 620.000€, a raspoređuje se izabranim učesnicima konkursa koji se tematski objavljuju za prevođenje, učešće u programima saradnje i mobilnosti unutar zemalja članica, kao i prezentacije i promocije na referentnim regionalnim i evropskim sajmovima knjiga i drugim književnim manifestacijama", piše u saopštenju. 

Vlada je dala saglasnost na prijedloge odluka o naknadi za urbanu sanaciju opština Ulcinj i Šavnik.

Utvrđeni su pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministarstava ekonomskog razvoja, vanjskih poslova i kapitalnih investicija.

"Vlada je usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja finansijskih sredstava iz Tekuće budžetske rezerve za potrebe eksproprijacije u vezi izgradnje zajedničkog graničnog prelaza „Vraćenovići – Deleuša” i graničnog prelaza „Ranče”. U tom kontekstu, Vlada je dala saglasnost za korišćenje sredstava Tekuće budžetske rezerve u ukupnom iznosu od 247.884,00 €, za potrebe eksproprijacije radi izgradnje navedenih graničnih prelaza", piše u saopštenju Vlade.

Usvojena je Informacija o projektnoj prijavi Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavne kanalizacione mreže u Podgorici (faza II), pripremljenoj za podnošenje u okviru VI poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira za sufinansiranje investicija.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „To Montenegro“. Izmjenom se Statut usklađuje sa Odlukom o odobrenju uplate sredstava Društvu sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro“, kojom se osnovni i uplaćeni kapital Društva uvećava i iznosi 19.000.000,00 eura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније