Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

25. 02. 2021. 06:37 >> 18:09
1

MARIĆ I MARTINOVIĆ

Svi lokalni izbori da budu u jednom danu

Analitičar Boris Marić smatra da se zakonodavna vlast mora natjerati da otvori pitanje lokalnih izbora u jednom danu i donese Zakona o lokalnim izborima, sa otvorenim listama i individualnim kandidaturama, jer ne vidi drugi put u suštinsku demokratizaciju.

Dan piše da ukoliko ne bude vanrednih izbora, 2027. godina biće prva neizborna u Crnoj Gori, jer do tada periodično slijede lokalni, predsjednički i parlamentarni izbori.

Kako nas samo u ovoj godini, pored Nikšića, očekuju još dva izlaska na birališta za lokalni parlament, a pitanje vlasti u Ulcinju stvara mogućnost za još jedne lokalne izbore, otvara se pitanje opravdanosti objedinjavanja lokalnih izbora i njihovog održavanja u jednom danu.

"Nekoliko pitanja vezanih za decentralizaciju i deregulaciju centralizovane vlasti i monopola sa državnog nivoa otvoreno je već skoro dvije decenije. Jedno od tih pitanja je i donošenje zakona o lokalnim izborima. To je neophodni zakonski akt, bez kojeg nema potrebne autonomije lokalnih samouprava. Taj zakon bi morao regulisati da se lokalni izbori održavaju u jednom danu i da u slučaju krize vlasti i raspisivanja izbora mimo tog datuma u nekoj od jedinica lokalne samouprave mandat traje do redovnog datuma za lokalne izbore", rekao je Marić za Dan.

Lokalne samouprave, kaže on, moraju konačno dobiti nadležnosti koje će omogućiti njihovu održivost i usmjeriti lokalne izbore na takmičenje programa razvoja i perspektiva lokalnih zajednica, te konačno iseliti pokazne vježbe državnih izbora i identitetska pitanja iz konteksta lokalnih samouprava.

"Zarobljenost lokalnih samouprava sa državnog nivoa je zasigurno najveća. Lokalnim zajednicama se, u suštini, ne priznaje njihov subjektivitet, nameću im se teme od kojih žive partijske oligarhije, a nezaposlenost u opštinama sjevera, koja ide i do 30 i više procenata, ne pojavljuje se ni kao ozbiljna tema", istakao je Marić. 

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović ističe da se učestalim izbornim procesima ekstremizuju političke prilike i podgrijava atmosfera, čime se suštinske socijalne i ekonomske teme guraju u drugi plan.

Kako je podsjetio, održavanje lokalnih izbora u jednom danu je jedno od rješenja koje su Demokrate predložile u okviru prethodnog odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

"Ističem da je to dio evropskih standarda i razvijenih demokratija, što naša partijau potpunosti podržava. Pored ekonomičnosti i smanjenja mogućnosti zloupotreba, izbori u jednom danu relaksiraju građane od čestih izbornih procesa. Uvjeren sam da će novi odbor za izbornu reformu prihvatiti ovakvo rješenje i da će se uskoro obezbijediti da Crna Gora ima lokalne izbore u jednom danu, uz sve modalitete i rješenja za eventualna skraćenja mandata, što smo takođe ranije prezentovali", kazao je Martinović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније