Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 02. 2021. 12:28   >>  12:42 1

RADULOVIĆ

CG dokazuje posvećenost regionalnoj saradnji

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović otvorio je danas prvi sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora u okviru crnogorskog predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI) za 2021. godinu, koji se održava virtuelno, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova.

Radulović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora nastavila predsjedavanje Inicijativom i tokom ove godine, što je ocijenio kao potvrdu naše posvećenosti regionalnoj saradnji, ali i dodatnu motivaciju za dalje aktivnosti.
 
On je naveo da je Crna Gora odlučna da postane dio evropskog sistema vrijednosti, te da nova Vlada ostaje posvećena daljem progresu u okviru integracije u EU, razvijanju dobrih međususjedskih odnosa, kao i aktivnom angažmanu u brojnim regionalnim inicijativama.
 
„U vremenu neizvjesnosti koje je pandemija donijela, ubijeđen sam da nam je regionalna saradnja potrebna više nego ikad, te da treba da udružimo snage i zajednički djelujemo“, istakao je šef crnogorske diplomatije.

On je, takođe, poručio da Crna Gora cijeni jedinstvenu ulogu CEI u promociji konstruktivnog dijaloga i projektno orijentisane saradnje u strateškim oblastima duže od 30 godina. 
 
Naglasio je da će Crna Gora preduzeti sve napore da, i tokom ove godine, obezbijedi efikasnost rada Inicijative u pravcu jačanja partnerstava sa svim državama članicama CEI,  Sekretarijatom, kao i drugim relevantnim regionalnim akterima. 
 
Generalni sekretar CEI Roberto Antonione kazao je da je Vlada Crne Gore i ovogodišnjim predsjedavanjem demonstrirala posvećenost zajedničkim vrijednostima i ciljevima.

Naglasio je da udruženim aktivnostima možemo prevazići izazove prouzrokovane pandemijom i obezbijediti dalji napredak zemalja regiona. Na toj liniji, naglasio je da će on i Sekretarijat CEI pružiti svu neophodnu podršku za nastavak uspješnog predsjedavanja Crne Gore ovom Inicijativom.

 "Sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici država članica CEI i Sekretarijata, je bio prilika da Crna Gora predstavi prioritetne oblasti saradnje i okvirni kalendar aktivnosti u 2021. godini. Takođe, predstavnici Sekretarijata CEI su prezentovali dosadašnje rezultate i planove u okviru vladine, parlamentarne i ekonomske dimenzije CEI, kao i aktuelnosti u okviru regionalne projektne saradnje", navode iz MVP.
 
Crna Gora je prva zemlja od osnivanja CEI koja predsjedava Inicijativom dvije godine zaredom.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније