Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 02. 2021. 13:33 >> 13:46

MATICA CRNOGORSKA

Ambasadorka Plugčijeva u Śedniku četvrtkom

Gošća Matice crnogorske i desetog Śednika četvrtkom ove neđelje je NJ. E. dr Meglena Plugčijeva – ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Matice crnogorske, saradnja sa Plugčijevom rezultirala je realizacijom više zajedničkih programa sa vodećim institucijama kulture Republike Bugarske.

"Tim povodom biće joj svečano predata Zahvalnica Matice crnogorske za doprinos realizaciji projekata i uručeno fototipsko izdanje Psaltira s posljedovanjem Đurđa Crnojevića iz 1494. godine, objavljenog kao suizdavački projekat Matice crnogorske i Naučnog arhiva Bugarske akademije nauka", navodi se u saopštenju.

U fokusu razgovora sa ambasadorkom, kako su kazali, biće nekoliko tema.

"Najprije će biti riječi o saradnji na polju kulture, istorijskim vezama i bliskosti naših nacionalnih kultura i naroda. Zatim će se govoriti o perspektivi Crne Gore, Bugarske i zemalja regiona u okviru Evropske unije i izazovima s tim u vezi. Na osnovu bogatog političkog i diplomatskog iskustva gospođa Plugčijeva će govoriti i o putu Bugarske do članstva u EU, evropskim vrijednostima i solidarnosti u vrijeme kovid pandemije", navodi se u saopštenju.

Iz Matice crnogorske ističu da je ambasadorka Plugčijeva u svojoj bogatoj političkoj i diplomatskoj karijeri pokrivala više značajnih pozicija.

"Bila je poslanik u bugarskom Sobranju, ministarka i potpredsjednica Vlade, ambasadorka Bugarske u Njemačkoj, Švajcarskoj i Lihtenštajnu. Kao amabasadorka u Crnoj Gori od 2019. godine daje izuzetan doprinos saradnji naših dviju prijateljskih država", kazali su.

Moderator razgovora će biti novinarka Tanja Pavićević.

Zbog aktuelnih zdravstvenih prilika i važećih mjera programu će moći da prisustvuju predstavnici medija dok će za publiku i zainteresovane kompletan snimak razgovora biti dostupan śutradan na sajtu Matice crnogorske (www.maticacrnogorska.me), Facebook profilu Matica crnogorska i Youtube kanalu Matica crnogorska.

Program će biti održan u četvrtak, 25. februara 2021. godine, u 13 časova, Matica crnogorska (Beogradska 24 c).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније