Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 02. 2021. 11:07   >>  11:08 11

CRNO NA BIJELO

"Nikšić ćemo brendirati kao zeleni grad"

S obzirom na našu posvećenost ekološkim aktivnostima i našem članstvu u Zelenim Evrope, posebnu pažnju usmjerićemo na rješavanje brojnih ekoloških problema Nikšića, za šta prethodna gradska vlast nije imala sluha, dok ćemo Nikšić graditi kao zeleni grad, to je danas kazala kandidatkinja za odbornicu liste “Crno na bijelo” Slađana Spasojević.

Ona je poručila da će ta lista okupiti eksperte iz ekologije i njoj srodnih oblasti, koji će osmisliti, kako navodi, izbalansiranu strategiju korišćenja naših prirodnih resursa, tako da interes lokalne zajednice ni na koji način ne ugrozi prirodu.

“Prvi među njima biće stručnjaci koji će se baviti problemom kvaliteta vazduha. Nelegalne deponije predstavljaju veliki ekološki problem grada. Kao glavna gradska deponija koristi se Mislov do, što pričinjava ogromne poteškoće, posebno stanovnicima Kličeva i Straševine, i dodatno pogoršava kvalitet vazduha u Nikšiću”, kaže Spasojević.

Ističe da u tom pogledu lista “Crno na bijelo” nakon što bude u prilici da participira u vlasti palnira da izgradi fabriku za reciklažu otpada, koja će, ukazuje Spasojević, zapošljavati najmanje 50 radnika.

“To bi moglo trajno da riješi problem odlaganja otpada, i to na nivou države. Nikšić će postati reciklažni centar Crne Gore, od čega će lokalna zajednica imati ne samo ekološke, nego i značajne ekonomske koristi. Građane ćemo motivisati da odlažu otpad na propisana mjesta putem nove kaznene politike i određenim benefitima ukoliko razdvajaju otpad i šalju ga na reciklažu”, naglašava Spasojević.

Ona je kazala da građani Nikšića svjedoče bespravnoj sječi i požarima koji dovode do uništavanja šuma na teritoriji Nikšića, što dalje izaziva eroziju tla koje ostaje bez vode, pa se ti predjeli sve teže mogu koristiti u poljoprivredi i stočarstvu.

“Na taj način Nikšić ostaje bez izuzetno vrijednog prirodnog resursa, bez koga se ne može zamisliti zdrava životna sredina, dok se pojedinci, bliski vladajućem DPS-u, nesmetano i nelegalno bogate, uništavajući budućnost naše djece. U sklopu komunalne policije, osnovaćemo nadležnu jedinicu koja će se baviti zaštitom životne sredine, nelegalnim odlaganjem otpada, zaštitom korita rijeka, šuma i drugim gorućim problemima. Unaprijedićemo upravljanje zelenim površinama, posebno Gradskim parkom i zelenim koridorom od parka, Dvorca kralja Nikole do kraja Šetališta Vita Nikolića. Imamo u planu da taj kompleks osmislimo i uredimo putem međunarodnog konkursa”, naglasila je Spasojević.

Kazala je i da će lista čija je kandidatkinja za odbornicu nakon izbora povećati broj i ingerencije šumskih čuvara, ali i uspostaviti mehanizme kontrole njihovog rada, dok će u cilju zaštite šuma koristiti moderne tehnologije.

“U proces pošumljavanja uključićemo širu lokalnu zajednicu preko dobrovoljnih radnih akcija. Osim toga, još jedan od prioriteta je svakako zaustavljanje prevođenja Zete u Krupac, dok se ne revidira rješenje. Mnogo je posla pred nama, i mnogo izazova. No, oni nisu nerješivi, samo ako postoji politička volja. Do sada je nije bilo, zato su potrebne promjene, crno na bijelo – Može Nikšić!”, poručuje Spasojević.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније