Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta

23. 02. 2021. 23:06 >> 23:06

BOREL PORUČIO

Države Zapadnog Balkana moraju uraditi domaći zadatak

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je danas rekao da se Evropska unija (EU) ne pretvara da želi Zapadni Balkan u svojim okvirima, ali da sržave tog regiona "moraju uraditi svoj domaći zadatak" i izvršiti reforme.

"Moram da odbijem ideju da se mi (Evropska unija) pretvaramo da želimo Zapadni Balkan u svojim okvirima", izjavio je Borel na onlajn konferenciji 23. februara u organizaciji Atlantskog savjeta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kao prioritete u reformama u državama Zapadnog Balkana Borel je istakao nezavisno sudstvo i borbu protiv korupcije.

"Države Zapadnog Balkana moraju uraditi svoj domaći zadatak, moraju izvršiti reforme i ispuniti standarde kako bi bile prihvaćene kao članice", dodao je.

Istakao je da evropska perspektiva ostaje motor za reforme u državama regiona i da "nije fer reći da EU samo govori, a ne djeluje" kada je riječ o proširenju na Zapadni Balkan.

"Ulažemo mnogo novca kako bismo pomogli državama Zapadnog Balkana da izvrše reforme i unaprijede svoje ekonomije i politički i pravosudni sistem kako bi se približile sistemu EU", naveo je Borel.

Prema njegovim riječima, integracija Zapadnog Balkana u EU je proces koji se odvija "korak po korak".

"Otpočećemo pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ponovo smo otpočeli pregovore Srbije i Kosova sa specijalnim izaslanikom (Miroslavom Lajčakom) i mislim da smo postavili taj dijalog na put", naglasio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније