Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

23. 02. 2021. 09:26 >> 10:08
33

JANJUŠEVIĆ I KOPRIVICA

Crkva da napravi otklon od izbora

Govoreći o dešavanjima u susret izborima u Nikšiću izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica kazao je da crnogorsko građansko društvo gubi, a političke partije parcijalno dobijaju. On smatra da partije drže građane u stalnom vanrednom stanju. Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da je politički ambijent do te mjere zakomplikovan da bi bilo dobro da se otvori međupartijski dijalog o spuštanju tenzija i da se bave lokalnim temama. Saglasni su da bi crkva morala da napravi otklon od uticaja na bilo koju vrstu izbora.

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević kazao je da su izbori u Nikšiću bitni za sve političke subjekte te da je Nikšić kao grad uvijek bio bitan u političkom smislu, pa i kada su bile najredovnije političke okolnosti.

"On je uvijek bio parametar svim političkim subjektima kako njihova politika stoji na državnom nivou. Dodatno u ovom trenutku daje na značaju to da smo 30. avgusta imali promjenu vlasti i to je dodatan motiv i razlog da se podigne stepen značaja Nikšiću i lokalnim izborima koji bi trebalo da su samo interesantni za stanovnike tog grada, a ne da zaokupiraju pažnju i na državnom i regonalnom nivou", kazao je Janjušević u Jutarnejm programu.

Kao razlog tome vidi to što su, kako je kazao, najjače političke grupacije oko DPS-a i DF-a zainteresovane za taj rezultat.

"DPS prije svega da im se ne nastavi trend pada registrovan 30. avgusta, dok DF želi da pokaže dominantnu snagu kako bi pokušao da utiče na Vladu premijera Zdravka Krivikapića, eventualno priča o rekonstrukciji možda i vanredni parlamentarni izbori, ali to u ovom trenutku je teško izvodljivo. Mislim da ta dva politička pola drže tenziju i proizvode atmosferu koja odgovara jednim i drugima i čini izbore važnim", smatra Janjušević.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica smatra da je u pitanju nastavak stalne radikalizacije izbornih procesa i ona se, kako je kazao, može vidjeti golim okom od 2016. i politika se u toj radikalizaciji postavlja na način "ko će koga izdominirati".

"To je ključni razlog za ovo što se dešava u Nikšiću i ono što će se, vjerujem, dešavati i u budućnosti", kazao je Koprivica.

Čeka nas popisno vanredno stanje

On je doda da je Crna Gora u stalnom izbornom vanrednom stanju.

"Čeka nas Herceg Novi, lokalni izbori u više opština 2022. godine, 2023. predsjednički, 2024. redovni parlamentarni. Bojim se da smo ušli u ozbiljan negativni ciklus i svaki sljedeći je sa većim tenzijama i to predstavlja problem. Ako tome dodate popis stanovništva, ako se ne prihvati naša inicijativa da se ne popisuju vjere i nacije, vjerujem da će biti pet puta gore nego ovo što se dešava u Nikšiću, tada ćemo imati popisno vanredno stanje. Partije svojim politikama na ovaj način drže građane u stalnom vanrednom stanju", kazao je Koprivica.

Janjušević se složio da živimo u, kako je kazao, jednom izbornom ambijentu umjesto da se bavimo lokalnim problemima.

"Poslije izbora u Nikšiću idu u Herceg Novom, pa Cetinju, imamo čitav niz izbora koji mogu pokazati dodatu usloženost političke situacije. Politički ambijent je do te mjere zakomplikovan da bi bilo dobro da se otvori međupartijski dijalog o spuštanju tenzija i da se bave lokalnim temama", kazapo je Janjušević.

On dodaje da su nakom promjena 30. avgusta mnoge anomalije isplivale na površinu.

"U smislu da nijesmo imali kvalitetan politčki dojalog i parlamentarizan prethodnih 30 godina već samo simulaciju toga. Sve to usložnjava proces i nalazimo se u problemu koji će morati da se rješava međunarodnom medijacijom ili unutaršnjim dijalogom, ali samatram da su isplivale sve anomalije koje smo imali 30 godina u parlamentarnom i demokratskom ambijentu", kazao je Janjušević.

Koprivica je dodao da se svi ovi interesi prelivaju i na region.

"Imate u svakoj zemlji regiona članke o Nikšiću, a u Srbiji i svakodnevni program o tome. Jasno vam je da ovo nije redovno stanje i da nijesu obični redovni izbori. Ali oni sprovode svoju agendu i svoje političke interese. U Nikšiću se dešavaju različite pojave. Informacije koje dobijamo nijesu vesele", kazao je Koprivica.

Komentarišući ulogu SPC i u izborima Janjušević je kazao da ih je povukla inercija od 30. avgusta, ali ističe da bi crkva morala da napravi otklon od uticaja na bilo koju vrstu izbora.

"Zbog Zakona o vjeroispovijesti su bili aktivni sudionik izbora 30. avgusta, sada valjda blizina izbora u Nikšiću i dešavanja oko izbora mitropolita čini da ih politička inecija gura u proces iz kojeg ne mogu da izađu. Mislim da je imperativ razvoja društva da crkva vidi da joj ne pripada uloga u političkom ringu", kazao je Janjušević.

Koprivica kaže da je poenta priče da crnogorsko građansko društvo gubi, a političke partije parcijalno dobijaju.

"Njima će ovo vanredno stanje u Nikšiću povećati broj glasova, ali je vrijeme da se pitamo zašto postoji taj izborni proces. Svaki sljedeći krug pritisaka demokratski proces čini lošim. Rano je za ocjenu izbornog procesa u ovom trenutku to se rad na kraju, ali je sigurno da je on svakim danom lošiji i manje demokratski", zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније