Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 02. 2021. 17:30 >> 17:32

ZA POGLAVLJA 23 I 24

Haglajtner: Potrebno još rezultata

Sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i obnovljena posvećenost sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa, oblasti su u kojima je potrebno još rezultata kako bi se ispunila privremena mjerila za poglavlja 23 i 24, naglasio je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Tomas Haglajtner.

Ističe da su parlametarni izbori prošle godine rezultirali mirnom promjenom vlasti, te da je nova vlada poručila da je posvećena putu u EU.

„Međutim, s obzirom na heterogenu prirodu vladajuće koalicije i poteškoća u kohabtaciji sa predsjednikom, počektak mandata je bio izazovan“, kaže Haglajtner.

U govoru pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, povodom nacrta Izvještaja EP za Crnu Goru, Haglajtner je istakao jasnu poruku Evropske komisije da je sada važno ne nazadovati u ranijim dostignućima, posebno u oblasti vladavine prava koja nastavlja da određuje ukupan tempo pregovora.

„Kao rezultat sprovedenih reformi, Crna Gora ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju nezavisnost i odgovornost sudija i tužilaštava. Mi ohrabrujemo Crnu Goru da dosljedno koristi ovaj mehanizam za nadogradnju postignutog u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kaže Haglajtner.

Ističe da predložene izmjene zakona o tužilaštvu, koje se odnose na ukidanje Specijalnog tužilaštva „nisu od pomoći“, i da ne bi trebalo da budu usvojene bez odgovarajućih konsultacija.

„Smatramo da je Vlada prihvatila ovaj savjet i zatražila mišljenje Venecijanske komisije o predloženim izmjenama i da parlament nije požurio sa usvajanjem“, ističe Haglajtner.

Istovremeno, kako naglašava, u EK očekuju vjerodostojan odgovor na nedavna dešavanja u vezi sa Specijalnim tužilaštvom, uključujući i navode o politički motivisanim postupcima i nezakonitom prisluškivanju.

Poručuje i da je važno poštovati dogovorene principe reforme javne uprave u pogledu profesionalne i na zaslugama zasnovane državne službe, kako bi se brzo obnovile pregovaračke strukture, što je ključno za napredak ka EU.

Haglajtner je naglasio da je prethodna godina za Crnu Goru bila izuzetno teška, budući da je situacija sa koronavirusom u zemlji među najgorim u Evropi. Konstatnovan je i pad ekonomskih pokazatelja, usljed velikog oslanjanja na turizam, zbog čega je EU pružila značajna sretstva u paketu odgovora za Crnu Goru.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније