Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 02. 2021. 15:29 >> 15:32
5

DEMOKRATE NK

“Staćemo na kraj namještaljkama i zloupotrebama”

Aktuelna nikšićka vlast donosila je odluke mimo prava, pa čak i mimo prakse savremenih demokratija i modernih država, poručili su predstavnici Demokrata, navodeći, kako navode, dva primjera takvog djelovanja.

Momo Koprivica, poslanik i nosilac izborne liste "Mir je naša nacija" i Nemanja Vuković, potpredsjednik Demokrata Nikšić i kandidat za odbornika, na konferenciji za medije predstavili su, kako kažu, dokaze o novim zloupotrebama.

Kažu da je dr Veselin Bulatović imenovan za vd direktora u Domu za stare Nikšić, prije nego što je donesen Statut i imenovan Upravni odbor institucije.

“Na osnovu čega i od strane kog organa je imenovan i nekoliko mjeseci protivzakonito vršio tu dužnost? Kako je uopšte mogao biti imenovan za vd direktora kad nisu bili određeni ni bliži kriterijumi, niti su bili uspostavljeni organi jedino nadležni za izbor vd-a ove JU”, naveo je Koprivica.

Kaže da prema čl. 110 Zakona o dječjoj i socijanoj zaštiti, UO bira direktora.

“Ne može ga Vlada izabrati u osnivačkom aktu, nego samo UO. Ovdje je i pobrisana razlika između opšteg i pojedinačnog pravnog akta. Postavlja se pitanje kako su došli do Bulatovića u osnivačkom aktu. To je bilo suprotno zakonu i iz drugog uslova – jer ne ispunjava uslove propisane zakonom. Na ovo se može posmatrati kao akt bez presedana. Skandal nad skandalima. Nezabilježeno je u istoriji čovječanstva da se u opšti pravni akt stavlja živ čovjek” istakao je potpredsjednik Demokrata.

Koprivica kaže da je nakon toga donijeto je rješenje o imenovanju UO Doma za stare u Nikšiću. To je učinjeno 11. 9. 2020. od strane Vlade Crne Gore.

“I pazite, tu po Zakonu, UO ima 3 člana, 2 predstavnici osnivača, a jedan korisnika. Tu se postavlja pitanje, kako je neko kao predstavnik korisnika mogao biti imenovan kad ni tada, ni danas, 6 mjeseci nakon imenovanja UO nema niti jednog korisnika te ustanove? Korisnika nije bilo, nema ih ni danas. Koga to lice predstavlja? I kako može predstavljati korisnike kad ih nema i nije ih ni bilo?”, poručuju Demokrate.

Poručuju da će inicirati početak oslobađanja socijalnih ustanova upravo od Doma za stare.

"Sačinićemo argumentovanu, utemeljenu inicijativu sa svom dokaznom građana i uputiji je Ministarstvu finansija i soc. staranja. Siguran sam da će novo Ministarstvo uvesti red i zakonitost u ovu oblast, preispitati sa pravnog aspekta sve odluke i utvrditi konkretne pravne posljedice", najavio je Koprivica.

Potpredsjednik Demokrata Nikšić Nemanja Vuković kaže da Petar Ivanović, bivši ministar, sad poslanik, imao je sposobnost kloniranja, dok načelnika komunalne policije Nikšić Novica Milović ima sposobnost putovanja kroz vrijeme.

“U toku konkursa za načelnika komunalne policije, (Veselin) Grbović donosi rješenje o imenovanju Milovića u štab za vanredne situacije iako Milović nije bio zaposlen u Komunalnoj policij već u Upravi policije Crne Gore. 11 dana prije nego je okončan konkurs, Milović je u ime KP od strane Grbovića imenovan u štab za vanredne situacije. To imenovanje dogodilo se u toku konkursa. Dva dana prije utvrđivanja liste kandidata. Dva dana prije obrazovanja komisije za provjeru kompetencija, znanja isposobnosti kandidata i čak 14 dana prije sprovođenja postupka provjera kompetencija”, naveo je Vuković.

Kaže da se radi o namještaljci i flagrantnoj zloupotrebi.

“Ono što je indikativno je i činjenica da javni konkurs nije raspisan u skladu za Zakonom o lokalnoj samoupravi već u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, cilj je bio izazivanje konfuzije i odvraćanje boljih kandidata da se prijave na konkurs i pobijede na njemu. Radi se o flagrantnim zloupotrebama i namještaljkama kojima se mora stati na kraj i kojih od 14. marta više neće biti. Obezbijedićemo poštene konkurse i omogućićemo da na njima pobjeđuju najbolji kandidati", zaključio je Vuković na press konferenciji.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније