Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 02. 2021. 21:33 >> 22:56
5

PISONERO

EK očekuje odgovor institucija CG

Evropska komisija upoznata je sa nedavnim dešavanjima u vezi sa Specijalnim tužilaštvom, uključujući navode o politički motivisanom djelovanju tužilaštva i nezakonitom prisluškivanju, saopštila je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

Iz Evropske komisije je, kako javlja dopisnik TVCG iz Brisela, saopšteno kako su nezavisno postupanje i integritet Specijalnog tužilaštva ključni za napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava.

"Očekujemo vjerodostojan, nezavisan, transparentan i efikasan institucionalni odgovor nadležnih vlasti i organa na ova dešavanja. Vladavina prava je jedna od temeljnih vrijednosti EU i, kao takva, ključni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupan tempo pristupnih pregovora Crne Gore. Da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa", kazala je Pisonero.

U skladu sa Pregovaračkim okvirom, kako dodaje, potrebno je obezbijediti ukupnu ravnotežu u napredovanju pregovora u pregovaračkim poglavljima, između napretka u oblasti vladavine prava, sa jedne i ostalih pregovaračkih poglavlja, sa druge strane.

Podsjeća da je usvajanje ustavnih amandmana iz 2013. godine kojima je osnažena nezavisnost i odgovornost pravosuđa bilo preduslov za otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU. 

"U poglavlju 23 postoji konkretno privremeno mjerilo koje zahtijeva od Crne Gore da sprovede ove ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima i najboljim praksama. To takođe važi i za sprovođenje zakonodavstva, poput Zakona o državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu. Takođe, podsjećamo da je važno da Crna Gora obezbijedi postupak širokih i inkluzivnih konsultacija prillikom pripreme novog zakonodavstva i aktivnosti koje su presudne za uspjeh reformskog procesa u oblasti vladavine prava", kazala je Pisonero.

Zahvaljujući već sprovedenim reformama, kako dodaje, Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti.

Crna Gora se, kako poručuje, ohrabruje da dosljedno iskoristi ove mehanizme i nadgrađuje ono što je već postignuto, u cilju ostvarenja daljih rezultata i bilansa uspjeha u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније