Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dragana Šundić [ TVCG ]

16. 02. 2021. 19:40 >> 19:41
9

PAJOVIĆ ZA RTCG

Instrukcija MVP pokušaj političkog revanšizma

Instrukcija Ministarstva vanjskih poslova o zabrani pristupa ambasadora ambasadama pokušaj je političkog revanšizma i netrpeljivosti, kazao je za Dnevnik ambasador u Kini Darko Pajović, kome su jutros, kako nam je potvrdio, dvojica crnogorskih diplomata zaposlenih u ambasadi pretresli kancelarije, tražeći službeni pečat i dokumenta. Pajović poručuje da na primitivizam neće odgovoriti primitivizmom.

Pretres prostorija ambasade Crne Gore u Kini izvršen je rano jutros po instrukciji Ministarstva vanjskih poslova. To je za TVCG potvrdio ambasador Darko Pajović koji je kazao da postupak Ministarstva prelazi granice pristojnosti, te da je riječ o neprihvatljivom i primitivnom gestu. Ističe da nikada nije podrivao autoritet crnogorskih institutcija, niti bilo kojim gestom ukazao da je ovakav postupak Ministarstva neophodan.

"Ja razumijem pokušaj demonstracije sile, političkog revanšizma, netrepeljivosti, ali to nisu niti diplomatske, niti evropske vrijednosti i to neće dobro donijeti Crnoj Gori", kazao je Pajović.

Veliku će štetu pretrpjeti ugled Crne Gore, koji je, kako kaže Pajović, svidjelo se to nekome ili ne, godinama izgrađivala crnogorska diplomatija.

Poručuje da na primitivizam nikada nije odgovarao priitivizmom, pa neće ni ovog puta. Prvo će, kaže otići u kancelariju i uzeti lične stvari.

"Ovo je pravno nasilje, prekšen je ustav i zakon i međunarodne konvencije, koje vrlo jasno propisuju stvari u ovom slučaju...", dodaje Pajović.

Vlada ima pravo da vodi spoljnu politiku , kao i da bira kadar, i tu nema ništa sporno, kaže ambasador. No, ističe da se procedure znaju, a ovog puta nijesu ispoštovane.

Osim Pajovića, opozvano je jos šest diplomata. Kakvu god odluku da donesu, Pajović kaže da bi je trebalo civilizovano pozdraviti.

Posljednjom instrukcijom MVP-a ambasadorima je zabranjen pristup ambasadi, a istovremeno u istom dokumentu od njih je zatraženo da izvrše primopredaju dužnosti, sačine zapisnike, utvrde stanje na bankovnim računima, predaju bankovne kartice i da se o tome sačini zapisnik.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније