Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 02. 2021. 12:43 >> 12:44

BOJOVIĆ

Afera „Abu Dabi fond“ potvrđuje opravdanost izmjena zakona

Kriminalno-korupcionašku aferu "Abu Dabi fond“ koju su iz Demokratskog fronta i kolege iz doskorašnje opozicije, tokom prethodnih godina, javno i sistematično razotkrivali, uprkos izostanku reakcije nadležnih organa, neophodno je sada dovesti do kraja. Država mora da iskoristi sve mehanizme da bar djelimično nadoknadi štetu koja joj je nanesena, smatra član predsjedništva Demokratske narodne partije u funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović.

To, kako ističe u saopštenju, podrazumijeva i da Petar Ivanović, Milutin Simović, bratanić Milivoja Katnića i svi drugi njeni akteri krivično odgovaraju, shodno zakonu i shodno dokazima, kojih je, po svemu što je poznato, sasvim dovoljno.

"Ali i da odgovara Milivoje Katnić, krivično i profesionalno, zbog izostanka bilo kakve reakcije tužilaštva tokom prethodnih godina, dok je na vlasti bio DPS. I zbog ovoga je potrebna demontaža tužilaštva i sudstva, koja je naravno izvodljiva, ako na svim nivoima nove vlasti postoji čvrsta politička volja, riješenost i odlučnost. Uostalom, u tom cilju je parlamentarna većina inicirala izmjene zakona o tužilaštvu i veoma je važno da ih Skupština Crne Gore usvoji, kako bi umjesto Katnića došao tužilac koji će da goni kriminal", navodi Bojović.

Da je neophodna odlučnija i cjelovita demontaža sistema, a pogotovo smjena i procesuiranje onih koji su u različitim institucijama saučesnici, pokrovitelji i zaštitnici organizovanog kriminala u Crnoj Gori, kaže Bojović, govori i činjenica da su u saznanju da čak i tokom posljednjih nedelja i mjeseci, jedna od kompanija koja je dobila milione eura iz Abu Dabi fonda, "Vektra Jakić“, umjesto da vrši preradu građe u svojoj fabrici, ona direktno ili preko drugih svojih kompanija, prodaje balvane za keš malim drvoprerađivačima, grubo kršeći koncesioni ugovor i zakone, pri tom izbjegavajući plaćanje poreza i ostalih obaveza prema državi.

"Navedeno kriminalno poslovanje sprovodi se tokom posljednjih nedjelja i mjeseci, dakle i nakon parlamentarnih izbora, što govori da se Dragan Brković i oni koji stoje u pozadini ovog kriminalnog projekta i dalje osjećaju relaksirano i zaštićeno u odnosu tužilaštva, Privrednog suda, Poreske uprave... Formalni i neformalni vlasnici "Vektre Jakić“ koji su obezbijedili ovoj kompaniji podršku i zaštitu različitih državnih institucija za višestruko nelegalno i štetočinsko poslovanje i dalje osjećaju da im se može da se bogate na račun državnih resursa i građana. Ponovo podsjećamo, Privredni sud je dozvolio Vektri Jakić da nastavi da siječe pljevaljske šume (novih 10.000 kubika) uprkos odluci Uprave za šume da se ovoj kompaniji oduzmu koncesije. I sada Vektra Jakić zahvaljujući skandaloznoj i kriminalnoj odluci Privrednog suda, a ništa manje i Poreskoj upravi, koristi ovu priliku da nastavi da djeluje kao divlji preprodavac, to jest kao švercer najkvalitetnije građe. Formalni i neformalni vlasnici ove kompanije koji su za mizerni iznos koncesione naknade dobili mogućnost da sijeku pljevaljske šume i dalje uzimaju torbe keša u četiri ili pet puta većem iznosu, ovog puta prodajući trupce malim drvoprerađivačima u kešu, naravno, ne plaćajući obaveze prema državi i opštini Pljevlja. Takozvana kompenzacija se koristi kao paravan za trgovinu kešom, dok se novoformirane kompanije koriste kao paravan za nelegalno poslovanje", navodi se u saopštenju.

Kako smatra, protivzakonito poslovanje i kriminalno djelovanje značajno je isplativije i pošto se ono i dalje ne sankcioniše, fabrika za preradu drveta sa peletarom, koja je izgrađena po savremenim standardima i vrlo moguće prljavim novcem, već godinama nije u funkciji, radnici koji bi mogli da u njoj rade i primaju plate - ne rade, a opština i država trpe neprocjenjivu štetu.

"I ovaj slučaj potvrđuje da u svakoj oblasti funkcionisanja državnih institucija i privrede slijedi suočavanje sa mafijom. Neizostavna mora biti revizija poslovanja i uvrđivanje odgovornosti svih uključenih aktera u višegodišnjoj pljački države. Predložene izmjene zakona o tužilaštvu upravo imaju za cilj da se na ključne pozicije u tužilaštvu postave pošteni tužioci kako bi se zaustavio dalji kriminal i nanošenje štete državi i građanima. u konkrenom slučaju, potrebna su nova pravila – uvođenje čitave oblasti u legalne tokove, a onda i nova strategija i planovi upravljanja šumama koji će se konačno poštovati i dosljedno sprovoditi", zaključuje Bojović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније