Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 02. 2021. 11:52 >> 11:52

GI "21. MAJ"

Nova vlast nastavila gdje je DPS stao

Nova vlast je nastavila tamo gdje je DPS sa svojim saveznicima stao, ocjenjuju iz Građanske inicijative 21. maj. Kažu da ni nakon trideset godina višepartizma Crna Gora nije ni za pedalj odmakla u izgradnji pravne države i dodaju da je DPS umjesto pravedne države podsticao kleptokratski kapitalizam, stvarajući korumpiranu oligarhiju i partijsku državu.

U saopštenju Građanske inicijative "21. maj" koje potpisuju Rade Bojović, Ilija Vujošević, Miodrag Živković i Branko Lukovac navodi se da iako je prošlo trideset godina od uvođenja višepartijskog sistema, Crna Gora nije ni za pedalj odmakla u izgradnji pravedne države.

"Jedva da je preskočila prve stepenice u pravcu funkcionalne i meritokratske pravne države, dok je ideju građanske demokratije potopila u partitokratiji koju su manje ili više prigrlile sve stranke", navodi se u saopštenju.

Oni navode da je Vlada nove parlamentarne većine, pravednu državu već svela na, kako su kazali, "populističku i jeftinu parolu, dok je od vladavine zakona napravila revanšistički pohod, diletantske igrokaze i paradna hapšenja, pritom stavljajući i omču oko zdravlja nacije".

"Istovremeno, ideja građanske demokratije odmah je zadavljena od strane brojnih političkih grupa koje čine novu vlast i koje su jedva dočekale, bilo stranački, lično ili nepotistički, da zgrabe svaku uočljivu “nadzemnu ili podzemnu” fotelju", kazali su iz GI 21. maj.

Oni tvrde da je time nova vlast nastavila tamo gdje je DPS sa svojim saveznicima stao.

"Jer, podsjećanja radi, umjesto pravedne države DPS je podsticao kleptokratski kapitalizam, stvarajući korumpiranu oligarhiju i partijsku državu u odnosu na koju je socijalistička Crna Gora bila moralna gromada", kazali su.

Dodaju da je od pravne države DPS je uspio da napravi političku i pravosudnu devijaciju zbog koje je, kako su kazali, u široj javnosti izazivao razočaranje i revolt, da bi na kraju i na Zapadu bio odbačen.

"I konačno, nijedna od crnogorskih stranaka, svih ovih decenija, nije u tolikoj mjeri ignorisala građansku demokratiju koliko DPS sa svojim shvatanjem demokratske politike po uzoru na latinoameričke prigušene demokratije i njihove izborne kombinacije", zaključuje se u saopštenju GI "21. maj".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније