Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

05. 02. 2021. 06:51   >>  19:09 3

FORMIRAN ODBOR

U pripremi novi zakon o biračkom spisku

Definisanje predloga zakona o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i o registrima prebivališta i boravišta među prioritetnim su zadacima Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Skupštine Crne Gore. To se navodi u odluci, u koju je Dan imao uvid, kojom je obrazovan Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, čiji je cilj uspostavljanje punog povjerenja javnosti u izborni proces.

“Odbor ima sljedeće zadatke sveobuhvatna reforma i izmjena izbornog zakonodavstva, koja podrazumijeva implementaciju preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku, implementaciju svih preporuka iz izvještaja OEBS/ODIHR misija, uz analizu i predlog načina implementacije, saglasno Ustavu”, piše u odluci.

Zadaci odbora su i definisanje predloga zakona o izboru odbornika i poslanika, o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i o registrima prebivališta i boravišta.

“Analiza primjene Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu, uz eventualnu pripremu predloga izmjena i dopuna zakona, ukoliko se ispostave korisnim ili neophodnim za realizaciju postavljenih ciljeva. Jačanje sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, uključujući Državnu izbornu komisiju i Agenciju za sprečavanje korupcije, čiji je cilj, između ostalog, i jačanje povjerenja javnosti u njihov rad”, navodi se u odluci.

Razmatraće se i dalja dogradnja i izmjena opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja podrazumijeva definisanje rješenja o načinu održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu, uz definisanje predloga kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama.

Odbor ima 14 članova, po sedam iz parlamentarne većine i iz redova opozicije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније