Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tatjana Perović, TVCG

04. 02. 2021. 19:44 >> 20:12

MITRIĆ

"Voditi računa da se ne ugrozi pravna sigurnost građana"

Izmjene tužilačkih zakona pod lupom su javnosti. Da je to svojevrstan pravni udar na stručne organe u državi, kakvo je Tužilaštvo, ocijenio je bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić. Mitrić je saopštio da ne spori da Skupština ima pravo da mijenja zakone, ali napominje da bi trebalo voditi računa da se ne ugrozi pravna sigurnost građana.

Stabilnost pravnog sistem u jednoj državi garantuje pravnu sigurnost građana. I to su, kaže bivši predsjednik ustavnog suda Blagota Mitrić, dvije zvijezde vodilje u svakoj pravnoj državi. Zbog toga smatra da se stručni organ, kakav je Tužilaštvo, bez velikog razloga ne može mijenjati u srde mandata.

“Kad pobijedi neka politička opcija na pralamentarnim izborima, mijenjaju se politički organi, izvršna vlast, zakonodavna vlast, a stručni organi se ne diraju ako su radili pošteno i časno, o Ustavu i zakonu. Nema mijenjanja. To je za mene pomalo pravni udar na te stručne organe”, kaže bivši predsjednik i sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić. 

Napominje da treba razlikovati političke i stručne organe.

“Stručni organi imaju, na primjer Tužilaštvo, imaju, po Ustavu, jedinstven državni organ, samostalan, stalan. Ne ulazim ja u njihov rad, samo u princip ulazim. U protivnom, svake četiri godine kad dođe neka druga vlast, oni opet mogu da mijenjaju sve to, i kadrove i zakone itd," kaže Mitrić.

Mitrić ne spori da Skupština kao najviši zakonodavni organ u državi, ima legitimno pravo da mijenja zakone. Ali, ne po svaku cijenu.

“To meni pomalo liči na jednu vrstu malog revanšizma. Ja sam pročitao juče tamo se prepucavaju opozicija i vlast, sad ovaj iz vlasti kaže - šta hoćete bre, to Tužilaštvo nije radilo ništa osim progonilo političke neistomišljenike. Sami su priznali sa takvim stavom”, istakao je Mitrić.

A to, kaže, nije dobro. Napominjući još jednom da je najbitnije da se sačuva pravna sigurnost građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније