Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 01. 2021. 06:40 >> 06:44
3

RADIĆ

NATO ima mehanizme zaštite

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da NATO ima mehanizme zaštite povjerljivih dokumenata i da mu je samo važna jaka poruka koju su dobili iz Podgorice da će Crna Gora ostati lojalna Alijansi.

Radić je, komentarišući za Dnevne novine medijske tekstove o imenovanju funkcionera u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu u Ministarstvu odbrane Crne Gore, kazao da Brisel smatra da je to dio unutrašnje politike Crne Gore.

“NATO je primarno zanimalo da li će, nakon političkih promjena u Podgorici, Crna Gora ostati članica Alijanse koja će u potpunosti izvršavati sve ono što j e obećala. Pošto su stigli jaki signali iz Podgorice da će to biti tako, NATO je zadovoljan i ne bavi se unutrašnjom politikom u Crnoj Gori”, kaže Radić.

Mediji u Crnoj Gori su objavili informaciju da je protiv majora Vojske Crne Gore Radula Čovića, koga je vršilac dužnosti Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Aleksandar Šaranović postavio za saradnika, vođen postupak zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj u Vojsci Crne Gore dok je bio u štabu NATO-a u Poljskoj.

Čović se sumnjičio da je kopirao NATO dokumenta na USB, dok je bio u Poljskoj, te da ga je sistem Alijanse otkrio i odmah je prijavljen Ministarstvu odbrane.

On je hitno povučen iz štaba NATO-a, protiv njega je otvoren proces za špijunažu u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu i saslušavan je nekoliko puta.

Radić, međutim, kaže da Crna Gora ni počemu nije drugačija od nekih članica NATO koje su prolazile kroz političke probleme.

“I NATO je, tokom svoje istorije, imao dubokih političkih turbulencija u nekim zemljama. Ali, to je vojni savez suverenih zemalja, i, ako osnovna ideja nije ugrožena, ne postavljaju pitanje šta se događa unutar zemlje. Naravno, oni sve prate, ali ne postavljaju radikalno pitanje šta se dešava i da li postoje neki elementi koji bi mogli, recimo medijski, da se eksploatišu i da se, kao što se sada dešava u Crnoj Gori predimenzioniraju. Brisel je dobio ono što je htio, i što se njih tiče, sve to što se sada dešava je samo zanimljivo”, kaže ovaj vojni analitičar.

Radić kaže da ne postoji opasnost da NATO ne dozvoli Crnoj Gori pristup povjerljivim dokumentima.

“U Alijansi, u različitim situacijama kompromitacija povjerljivih dokumenata, postoji efikasan sistem, ili se nastoji da on bude efikasan, i on je razrađen za zaštitu dokumenata. Uvijek se nešto dešava, pa i najvećim zemljama. Sjetite se da je jedan američki general povjerljive stvari iz NATO ispričao svojoj ljubavnici. Niko nije doveo u pitanje lojalnost SAD Alijansi. Ponavljam postoji procedura, takve se stvari dešavaju i to je za NATO trivijalna situacija. Činjenica da je nakon formiranja nove Vlade u Crnoj Gori, odnosno promjene većine u Skupštini, NATO je dobio čvrsta uvjeravanja da je Crna Gora ostala članica Alijanse, da to nije sporno, i to je za njih jedino bitno”, kaže Radić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније