Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 01. 2021. 17:29   >>  17:31 5

DUKOVIĆ

Vlada nema pravo da odbija donirane vakcine

Vlada nema pravo da odbija donirane vakcine, kad sama nije sposobna da ih nabavi, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Poslanik DPS-a, Halil Duković, kazao je da su "eksperti”, i prije dolaska na vlast, najavljivali novu strategiju za kontrolu epidemije koronavirusa.

"Prošlo je više od 50 dana sprovođenja “novih” mjera ali epidemija u Crnoj Gori ne jenjava”, naveo je Duković.

On je, kako je saopšteno iz DPS-a, rekao da epidemija bukti u ustanovama kolektivnog smještaja kao nikada ranije.

“Prvi slučaj infekcije u jednom domu za stare bio je 24. septembra. Danas ni ne znamo koliko je zaraženih korisnika i zaposlenih u više domova za stare u Crnoj Gori”, naveo je Duković.

Kako je kazao, resorna ministarka (Jelena Borovinić Bojović) već sedmicama ne pominje epidemiološke bombe u domovima za stare, Zavodu "Komanski most" i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija”.

“Za Ministartvo i “eksperte“ najbitnije je da plasiraju lažnu i obmanjujuću sliku o kontroli epidemije i istaknu da se broj pacijenata na bolničkom liječenju održava na oko 50 odsto popunjenosti”, naveo je Duković.

Prema njegovim riječima, cijena stvaranja te “nerealne slike i dovođenja javnosti u zabludu”, je da se ogroman broj teških pacijenata liječi u kućnim uslovima.

“Zato ne iznenađuje podatak da je, za 55 dana od formiranja nove Vlade, od korone život izgubilo 268, odnosno prosječno svakog dana pet građana Crne Gore”, kazao je Duković.

On je rekao da “ekspertska” Vlada nije postigla željeni efekat poštovanja postojećih niti je uvela nove mjere.

“U oko 70 zemalja je otkriven novi soj virusa, ali je Borovinić Bojović, vođena nekim interesom, ali svakako ne onim koji se tiče zaštite zdravlja građana, otvorila granice Crne Gore iako se brojne zemlje sve više zatvaraju?!”, kazao je Duković.

On je naveo da je danas dostupno barem sedam različitih vakcina.

“U svijetu, ali ne i u Crnoj Gori. Kod nas se vakcina “nazire na kraju tunela”, kako reče direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić”, kazao je Duković.

U svijetu je, kako je naveo, aplicirano oko 70 miliona vakcina.

“Mi čekamo, kako obeća državni sekretar Borko Bajić, 5,6 hiljada vakcina iz Covax programa?! Onog programa za koji je ugovor u oktobru prošle godine potpisao bivši ministar Kenan Hrapović. I dok čekamo tu “impozantnu” količinu da bude nekad isporučena, Ministarstvo odbija donaciju od “tričavih” 50 hiljada vakcina?!”, kazao je Duković.

Prema njegovim riječima, ta količina vakcina ima nepopravljivu manjkavost.

“Nije rezultat “intenzivnih diplomatskih i bilateralnih pregovora” resorne ministarke već dobre volje osvjedočenog prijatelja Crne Gore”, kazao je Duković.

On je naveo da je grčki biznismen Petros Statis 21. januara obećao donaciju deset hiljada vakcina građanima Crne Gore.

“Da se osjetimo dijelom svijeta, da se zaštitimo, da ne umiremo. Od tog dana Crna Gora je izgubila zbog korone 25 roditelja, kćerki, sinova, braće, sestara, kumova. Statis je u proteklih sedmicu uspio da obezbijedi još 40 hiljada vakcina, provjerenih, kupljenih od proizvođača u zemlji koja je među liderima u vakcinaciji”, kazao je Duković.

On je naveo da bi količina od 50 hiljada vakcina omogućila da se vakciniše oko pet odsto stanovnika Crne Gore koji bi trebali da prime vakcinu.

“Vidimo da ni Svjetska zdravstvena organizacija, po izjavi Mine Brajović, ne osporava državama pravo da dobiju vakcine iz donacije. Međutim, te vakcine ne odgovaraju jedino Ministarstvu zdravlja i Borovinić Bojović”, rekao je Duković.

Kako je kazao, nejasno je šta je problem da se prihvate ponuđene vakcine procijenjene vrijednosti nekoliko miliona USD.

“Ne želimo da vjerujemo da su motivi isključivo politički i da prihvatanje donacije ministarka doživljava kao odraz svoje nesposobnosti da obezbijedi vakcine građanima o čijem zdravlju je zadužena da brine”, rekao je Duković.

On je naveo da je Borovinić Bojović, povodom nepoštavanja mjera prevencije na sahrani mitropolita Amfilohija, izjavila da je imunizovana.

“Premijer Zdravko Krivokapić, istim povodom, je obavijestio javnost da je “na nogama” prebolovao koronu”, kazao je Duković.

On smatra da razlozi za nemaran odnos prema imunizaciji građana ne mogu i ne smiju biti ni lične prirode, “iako je premijer u jednom intervjuu prije nego što je postao predsjednik Vlade rekao da mu je blizak “švedski model“ stvaranja kolektivnog imuniteta.”

“Da ovaj teatar apsurda bude uveličan, Galić je nedavno pozvao građane da se vakcinišu vakcinama koje ne postoje. Možda “na kraju tunela” ipak saznamo koji su razlozi za uskraćivanje vakcine građanima Crne Gore. Zašto Crnu Goru ostavljate označenu crnom bojom na mapi svijeta?”, upitao je Duković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније