Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 01. 2021. 17:43 >> 17:50
2

KRIVOKAPIĆ I BJEKOVIĆ

Pomirenje nasušna potreba crnogorskog društva

Pomirenje je nasušna potreba crnogorskog društva, a podjele i svađe manir su koji nam je nametnut, kao model vladanja, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, koji se sastao sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišom Bjekovićem.

"Za razliku od stare prakse, Crnoj Gori je potrebna vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda", kazao je Krivokapić.

Krivokapić i Bjeković složili su se da je „pronalaženje modela da se kulturni dijalog izdigne na viši nivo“, obaveza koje se partnerski i odgovorno prihvataju i Vlada i institucija Ombudsmana.

Sagovornici su se saglasili da je smirivanje političkih tenzija preduslov racionalnom rješavanju brojnih otvorenih pitanja i problema u crnogorskom društvu. Takođe, saglasni su da političko opredjeljenje ne smije biti ograničavajući fakor za kandidature za različita mjesta i pozicije, ali ne smije biti ni jedini ili odlučujući uslov za izbor, več to prevashodno treba da budu reference, profesionalizam i stručnost.

Bjeković je naglasio da misija Ombudsmana nije da predstavlja „kaznenu ekspediciju“, već da bude „korektiv vlasti“. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda mišljenja je da „postoji dosta prostora da se mnoge stvari poprave“.

“Naš najveć uspjeh je kada se u postupanju prema organima javne vlasti naiđe na otvoren odnos i spremnost da se nepravilnosti ispravljaju i bez formalno date preporuke. U tom odnosu niko ne gubi, a građanin dobija”, naveo je Bjeković.

Krivokapić i Bjeković, ovom prilikom su razgovarali i o svim iskušenjima i pitanjima zaštite ljudskih prava i sloboda koja je otvorila pandemija Covid 19, kao i o problemima na koje crnogorski građani strpljivo čekaju rješenja, a tiču se između ostalog, slobode izražavanja, osoba sa invaliditetom, porodičnog i vršnjačkog nasilja, nasilja nad ženama, učeničkog prevoza i onlajn nastave, kao i RE populacije.

Krivokapić je zaključio da je Vladin cilj da 2021. bude godina pravde i da će strategija jačanja institucija, a ne pojedinaca dati odgovor na pitanje kako da od partitokratskog sistema dođemo do meritokratije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније