Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Marko Terzić [ TVCG ]

27. 01. 2021. 19:42 >> 19:42
3

KONJEVIĆ

Bez preciznih odgovora o Čoviću

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost Raško Konjević, nakon medijskih natpisa da je Radule Čović imenovan za saradnika VD direktora Obavještano-bezbjednosnog direktorata, zatražio je od ministarstva odbrane da odgovori da li je protiv Čovića vođen postupak zbog sumnje da je zloupotrebio položaj dok je bio u štabu NATO-a u Poljskoj, nakon čega je vraćen sa priprema za misiju u Letoniji. Iz Ministarstva odbrane, međutim, navode da je riječ o profesionalcima i da NATO partneri nikada nijesu osporili njihov rad.

Član odbora za bezbjednost i odbranu Raško Konjević ističe da nije dobio precizan odgovor na pitanje da li je Radule Čović, koji je prema medijskim navodima, kako kaže, postavljen za jednog od najbližih saradnika vršioca dužnosti direktora Obavještano-bezbjednosnog direktorata, kompromitovao ili pokušao da kompromituje podatke NATO-a.

"Da li je to lice, to vojno lice bilo na pripremama u NATO štabu u Poljskoj i da li je tokom tog boravka pripremama u smislu naredne NATO misije kompromitovalo ili pokušalo da kompromituje neke NATO podatke, da li je NATO o tome obavijestio Ministarstvo odbrane i da li je to vojno lice odmah vraćeno u Crnu Goru i protiv njega pokrenuti odgovarajući proceduralni postupci", navodi Konjević.

Dok je bivši ministar odbrane za CdM kazao da je siguran da će NATO reagovati nakon posljednjih kadrovskih rješenja u bezbjednosnom sektoru, iz Ministarstva odbrane ističu da NATO saveznici nikad nijesu osporili rad određenih profesionalnih vojnih lica o čijem raspoređivanju u sastav obavještajno bezbjednosnog direktorata su plasirane kako kažu neprovjerene informacije.

"Radi se o profesionalcima profilisanim za obavljanje složenih vojnih zadataka, koji su i do sada obavljali odgovorne funkcije u Ministarstvu odbrane, Generalštabu i jedinicama Vojske u domenu obavještajno-bezbjednosnih poslova. Naši NATO saveznici i partneri nikada nisu osporili njihov rad", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da je posebno interesantno da član Odbora za odbranu i bezbjednost, nije iskoristio zakonske procedure parlamentarnog nadzora nad radom Ministarstva odbrane, već je plasirao, kako kažu, neprovjerene informacije.

"Postavlja se pitanje čiji je interes, stvaranje konfuzije u javnosti i otpor procesima reformi i demokratizacije Obavještajno-bezbjednosnog direktorata i Ministarstva odbrane u cjelini", ističu iz Ministarstva.

S druge strane, Konjević od potpredsjednika Vlade i ministarke odbrane, ponovo kako kaže, traži odgovor na pitanje koje se odnosi na Čovića.

"Mene je novopostavljeni šef Odjeljenja u MO, gospodin Šaranović, zvao da se vidimo... Ja uz dužno poštovanje gospodina Šaranovića, osim insitutcionalno, nemam nikakvu potrebu da se gledam sa bilo kim. Dakle, sa jedne strane imate želju da privatno komunicrate s članovima Odbora, a s druge strane dajete saopštenja koja ne govore ni o čemu", kaže Konjević.

Komentarišući imenovanja u vojnoj službi, juče je na Tviteru, predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera naveo, da se može slobodno reći da je Rusija i u potpunosti preuzela kontrolu sektora bezbjednosti. S druge strane, iz Ministarstva odbrane su kazali da je neprimjerena ocjena da će postojati uticaj stranih faktora raspoređivanjem vojnih lica koji su više puta dokazali posvećenost instituciji i državi Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније