Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 01. 2021. 10:33   >>  20:04

SNP

Nema demokratije bez slobodnog novinarstva

Socijalistička narodna partija Crne Gore čestitala je svim poslenicima javne riječi 23. januar, Dan novinara Crne Gore, uz nadu da će im sloboda izražavanja, borba za istinu i profesionalizam, biti ideja vodilja u budućem radu.

“Vjerujemo da će se položaj novinarske branše u Crnoj Gori poboljšati, što znači da više neće biti problema u njihovom regulisanom radnom statusu, povećanju plata i poboljšanju uslova rada. A prije i iznad svega u njihovoj bezbjednosti. Vrijeme je da nadležni državni organi učine sve da prestanu pritisci, a pogotovo, napadi na novinare, jer nema demokratije bez slobodnog novinarstva”, poručuju iz SNP-a.

U Crnoj Gori se, kako kažu, nakon gotovo 30 godina promijenila vlast, ali kako dodaju, za pojedine novinare i medije još uvijek, izgleda nije.

“No, treba vremena za svaku vrstu promjena, tako da očekujemo da će se i to brzo promijeniti, tj.da će pojedini mediji konačno prihvatiti činjenicu da je došlo do ozbiljnih promjena u našoj državi. Ovakva atmosfera na medijskom nebu Crne Gore, ne odgovora nikome, ni poslenicima javne riječi, ni društvu u cjelini”, poručuju iz SNP-a. 

Nema pravde niti će biti boljitka ovom društvu, dok se, kako poručuju iz SNP-a, konačno ne privedu pravdi ubice i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, urednika lista "Dan", “koji je na oltar slobode medija dao i svoj život, ali i potpuno rasvijetle svi ostali slučajevi napada na novinare”.

“Ovim putem, SNP upućuje iskrene čestitke nastarijem esnafskom Udruženju novinara Crne Gore, koje obilježava veliki jubilej – 150 godina postojanja”, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

''Slobodni mediji temelj demokratije svakog društva''

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović čestitao je svim novinarima i medijskim uposlenicima 23. januar, Dan novinara Crne Gore.

''Slobodni mediji su temelj demokratije svakog društva. Pravo na izražavanje mišljenja je osnovno ljudsko pravo, a novinari su uvijek bili u prvim redovima otpora protiv zatvorenog društva. Od fundamentalnog je značaja uloga medija da objektivnim, pravovremenim i istinitim informisanjem građana, doprinesu ukupnoj demokratizaciji društva u Crnoj Gori. Izgradnja mehanizama samoregulacije, od velike je važnosti za sveukupni napredak u ovoj oblasti”, stoji u čestitki.

Husović je napomenuo obavezu države u obezbjeđivanju medijskog ambijenta, u kome će se na slobodan i profesionalan način izvještavati o svim aktuelnostima.

“Uvjeren sam da je crnogorsko društvo na dobrom putu jačanja slobode, nezavisnosti i samoregulacije medija”, zaključuje Husović.

''Potrebni nezavisni, slobodni, objektivni i profesionalni mediji''

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, Ivan Brajović, čestitao je svim novinarima i medijskim uposlenicima 23. januar, Dan novinara Crne Gore.

„Crnogorsko društvo mora biti svjesno značaja slobodnih medija za ovu državu i uloge koju oni igraju u njoj. Objektivno i profesionalno novinarstvo koje plasira informacije bazirane na činjenicama, jedan je od temelja zdravog demokratskog društva. Stoga smatram da je od ključnog značaja za sve u Crnoj Gori da imamo i snažno podržavamo nezavisne, slobodne, objektivne i profesionalne medije“, kazao je Brajović.

Bralić: Novinari moraju biti glas svih građana

Uz sve izazove, mediji i nezavisni i slobodni novinari moraju biti glas svih građana, kazao je u čestitki povodom Dana novinara Crne Gore predsjednik Glavnog odbora SDP-a Izet Bralić.

Bralić je svim članovim crnogorske medijske zajednice, povodom sjećanja na 23. januar 1871. godine kada je izašao prvi broj Glasa Crnogorca, poželio puno profesionalnih uspjeha, uz dalju afirmaciju opšteprihvaćenih medijskih standarda.
"Na putu ka Evropskoj uniji mediji, nezavisni profesionalci čine jedan od najznačajnijih elemenata crnogorske demokratije. Uz sve izazove, mediji i nezavisni i slobodni novinari moraju biti glas svih građana bez obzira na njihovu političku ili drugu pripadnost", kazao je Bralić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније