Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

22. 01. 2021. 19:49   >>  19:50 1

PITANJE KVORUMA

Parlament poluprazan, za vlast nema blokade

Sjednicama Skupštine i odbora od kraja prošle godine ne prisustvuje opozicija. I dok vlast smatra da Parlament funkcioniše u punom kapacitetu, u opoziciji kažu da je njegov rad nezakonit jer nema kvoruma. Zato je SDP predložio zakazivanje sjednice na kojoj bi se ponovo utvrđivao kvorum, za čim u vlasti smatraju da nema potrebe jer su sve radili u skladu s pravom i poslovnikom.

Plenarna sala crnogorskog parlamenta ponovo je poluprazna, pošto poslanici opozicije od kraja prošle godine ne prisustvuju plenumu i sjednicama skupštinskih odbora. No, bez obzira na odsustvo opozicije u vlasti kažu da najviši zakonodavni dom nije u blokadi, te da funkcioniše u punom kapacitetu.

"Parlamenet u punom kapacitetu ostavruje svoje funkcije, opozicija je pristupila bojkotu iz razloga opstrukcije i vjerujem da će se vratiti prvog marta pošto je to njihov uobičajni ciklus za odmor.Kada su vršili vlast nikad u januaru i februaru nijesu radili", kazao je Momo Koprivica iz Demokrata.

U opoziciji smatraju da Parlamenet radi nezakonito jer nema kvoruma. Zato je SDP-u uoči ovonedjeljne sjednice Skupštine predložio predsjedniku Parlamenta da zakaže sjednicu na kojoj bi se ponovo utvrđivao kvorum, što je on i odbio.

"Nudimo spremnost da prisustvujemo onoj sjednici po onom dnevnom redu koji je bio upućem poslanicima bez kasnijih dopuna, kako je sazvana 4. sjednica drugog redovnog zasijedanja. Za to je SDP spreman da obezbijedi kvorum ako na drugoj strani postoji spremnost da priznaju greške i da se vratimo korak unazad i da to ispravimo", kaže Bojan Zeković (SDP).

U vlasti međutim smatraju da nema potrebe za vraćanje unazad,objašnjavaju i zašto.

"Zato što je rađeno u okviru prava i po pravu i zato nema razloga za nikakve korake unazad. Može samo da se ide unaprijed i da se poštuju pravne procedure, da se poštuje pravo i da se dignu ruke od bilo kakvih opstrukcija", navodi Koprivica.

I dok svaka od strana stoji čvrsto pri svojem stavu, ostaje otvoreno pitanje kako do političkog kompromisa i rada Paralamenta u punom sastavu.

"Ovo inaćenje neće nas nigdje odvesti, ulazimo u duboku sistemsku krizu i pravljenje problema za građane Crne Gore. Ako smo mogli u mmogo težim vremenima da se dogovorimo o bitnim stvarima, valjda sada postoji toliko demokratskog kapaciteta da se dogovorimo da li je obavezno poštovati poslovnik", kazao je Zeković.

I u prošlom četvorogodišnjem sazivu Parlament nije radio u punom sastavu, što je sa više domaćih i međunarodnih adresa ocijenjeno kao loš put za dalji razvoj demokratije u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније