Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 01. 2021. 16:02   >>  16:02

INJAC-NEĐEŠI

Mađarska nastavlja da podržava evropski put CG

Mađarska je spremna da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija kako bi postala naredna punopravna članica EU, poručio je ambasador te zemlje Jožef Neđeši, koji se danas sastao sa ministarkom odbrane Oliverom Injac.

Kako je saopšteno, Injac se zahvalila na podršci koju je Mađarska pružala Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlantskom putu. Naglasila je da snažno prijateljstvo dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru Alijanse.

Injac je istakla da resor na čijem je čelu izuzetno cijeni podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, potvrđujući odlučno opredjeljenje naše zemlje da istraje u reformskim procesima na putu ka Evropskoj uniji.

"Ministarka Injac je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Mađarske u domenu odbrane, te apostrofirala spremnost Ministarstva odbrane za njeno dalje unaprjeđenje, kroz razmjenu iskustava i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, zajedničke obuke, kao i u okviru multilateralnih inicijativa. Posebno istakla podršku Mađarske, koja je ostvarena u okviru projekta uništavanja viškova naoružanja - MONDEM projekat, kao i aktuelnu donaciju koja je ostvarena posredstvom OEBS-a u domenu zaštite bezbjednosnih rizika i podizanja svijesti o lakom i malokalibarskom naoružanju (SALW)", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

Neđeši je čestitao ministarki Injac na imenovanju na novu dužnost i poželio uspješan mandat, ističući prijateljske odnose između dvije zemlje, koji su ostvareni u proteklim godinama, kao i spremnost Mađarske da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija kako bi postala naredna punopravna članica EU.

Istakao je dobre rezultate koje je Crna Gora ostvarila na putu evroatlantskih integracija, te naglasio veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti.

Ministarka Injac je takođe naglasila da Crna Gora veoma cijeni podršku koju je Mađarska ukazala Crnoj Gori tokom borbe protiv epidemije virusa COVID-19, uručivši joj 50 hiljada hirurških maski i 2,5 hiljada zaštitnih odijela u maju 2020. godine.

Sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Mađarske, potpukovnik Pal Fejes.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније