Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izivor: Pobjeda ]

21. 01. 2021. 07:07   >>  09:53 25

NOVI PROGRAM DPS-A

Širiće savez za odbranu crnogorskog identiteta

Demokratska partija socijalista (DPS) obavezala se u svom novom programu, koji će biti usvojen na vanrednom kongresu, da će se u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza koji će se suprotstaviti negatorima crnogorskog identiteta, piše Pobjeda.

U dokumentu se dodaje da će se DPS "beskompromisno suprotstaviti pokušajima ugrožavanja tekovina istorijskog referenduma o nezavisnosti".

"Kao vodeća politička snaga u Crnoj Gori prepoznajemo spremnost za odbranu ovih vrijednosti i među drugim političkim subjektima, društveno-političkim organizacijama i slobodnim pojedincima. Stoga ćemo se u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza, koji će predstavljati još snažniju branu civilizacijskoj regresiji koju propagiraju negatori crnogorskog identiteta", navodi se u Programu.

Zaštita državnog integriteta

U DPS-u naglašavaju da je zaštita državnog integriteta i dostojanstva Crne Gore prioritet najvišeg reda.

"Kao refleksija globalnih političkih procesa, Crna Gora se tokom prethodnih godina suočila sa jačanjem kleronacionalističkih i populističkih snaga koje se ne mire s njenom samobitnošću, građanskim karakterom i evropskom orijentacijom. Posljedično, svjedočimo pokušajima kulturne asimilacije i, nerijetko, otvorenog negiranja identitetske posebnosti crnogorskog naroda, a time i negiranja potrebe postojanja crnogorske države. To nas neće pokolebati", piše u Programu.

Navodi se da je manipulacija religijskim osjećanjima jednog broja naših građana u režiji Srpske pravoslavne crkve (SPC) poslužila kao izgovor za napad na fundamentalne vrijednosti moderne Crne Gore.

"Brutalno miješanje njenih predstavnika ne samo u politički život već i u sam izborni proces u Crnoj Gori nedvosmisleno je potvrdilo ispravnost našeg opredjeljenja da, na savremenim osnovama, uredimo odnos države i religijskih zajednica. Kao i do sada, bezrezervno ćemo štititi slobodu vjeroispovijesti svih vjerujućih ljudi, kao i prava građana koji sebe smatraju agnosticima i ateistima. Istovremeno, bilo da se radi o pojedincima ili organizacijama, insistiraćemo na obavezi dosljednog poštovanja Ustava i pravnog poretka naše države", navodi u prijedlogu Programa DPS.

Pravo Crnogoraca na slobodu vjeroispovijesti

U dokumentu se navodi da DPS ostaje posvećen borbi protiv svakog vida diskriminacije i ukazuje se da je jednom broju građana Crne Gore, dominantno crnogorske nacionalnosti, uskraćeno pravo na slobodu vjeroispovijesti.

"Pravo crnogorskih vjernika na samostalnu pravoslavnu crkvu koja će djelovati na prostoru Crne Gore, u DPS-u doživljavamo kao sastavni dio korpusa istorijskih prava za čiju ćemo se afirmaciju zalagati istrajno, tolerantno i promišljeno, poštujući pravila koja važe u globalnom pravoslavlju. Istovremeno, štiteći neprikosnovenost prava svojine kao jednog od temeljnih principa vladavine prava, borićemo se svim pravnim sredstvima za to da se sakralna imovina koja je pripadala državi Crnoj Gori prije njenog nasilnog ukidanja 1918. godine, vrati državi Crnoj Gori. U njenom vlasništvu, vjerski objekti biće otvoreni za pripadnike svih religijskih zajednica. Na taj način, tzv. vjersko pitanje ćemo izmjestiti iz domena politike i, tako, stvoriti uslove za prevazilaženje duboko ukorijenjenih identitetskih podjela u Crnoj Gori koje opterećuju njen ukupan razvoj", piše u dokumentu.

Afirmacija crnogorskog jezika

Dodaju i da će nastaviti da afirmišu crnogorski jezik i kulturu i, na taj način, jačaju temelj građanske Crne Gore. Posebnu pažnju, dodaju, posvetiće mladim ljudima.

U Programu piše i da će, kroz inovativne forme građanske participacije, otvoriti prostor za javnu debatu o važnim društveno-političkim pitanjima i omogućiti građanima da direktno utiču na proces kreiranja politika partije.

Navode kako su naročito ponosni na ulogu pripadnika manjinskih naroda u procesu izgradnje crnogorske države.

Da bi mogla sačuvati prepoznatljivi državni identitet, odnosno građanski i multietnički karakter, naša država mora ostati antifašistička, navodi DPS u Programu.

"Ostajemo vjerni veličanstvenoj humanističkoj poruci koja je iz Crne Gore poslata porobljenoj Evropi 13. jula 1941. godine. Ponosno čuvajući tekovine slavnog partizanskog pokreta, beskompromisno ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju istorijskog revizionizma". navodi se u Programu.

Svi odbori predložili Đukanovića za predsjednika

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, svi opštinski odbori su predložili Mila Đukanovića za predsjednika partije. Novim Statutom je predviđeno da DPS ima četiri potpredsjednika od kojih mkar jedno mjesto mora da pripadne ženi.

Kako je Pobjeda ranije pisala, naredni put će se predsjednik partije birati na partijskom referendumu, a neposredan izbor je predviđen i za predsjednike opštinskih odbora.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније