Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković [ TVCG ]

20. 01. 2021. 15:15 >> 19:57
21

KRIVOKAPIĆ

"Ne vjerujem da Đukanović neće potpisati zakone"

Ne vjerujem u mogućnost da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne potpiše zakone koje je usvojila Skupština, poručio je premijer Zdravko Krivokapić, nakon današnje sjednice Skupštine, kojoj je prisustvovao. On je novinarima u Parlamentu kazao da je teorijski moguće da Đukanović ne potpiše zakone, ali i da je riječ o iskusnom političaru i da se to neće desiti. Ustavni sud nazvao je partijskom organizacijom.

 Krivokapić je na konferenciji za novinare rekao da niko ne može ucjenjivati Skupštinu da dostavi ono što treba u roku 15 dana, a što je faktički nemoguće.

“Ako se prisjetimo svih dešavanja oko Ustavnog suda sa pravom možemo da kažemo da je to jedna partijska organizacija i tamo gdje politika dominira nema pravde”, naveo je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ranije danas kazao je da je Ustavni suda poslao zahtjev Parlamentu u kome traži da u roku od 15 dana dostavi odgovor o podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Krivokapić je kazao da se u kratkom vremenskom periodu vide razlike, kada Ustavni sud jednim aktom traži od Skupštine da se izjasni za 15 dana, a drugim za 30 dana.

“Ovo je obračun koji je krenuo posredstvom Ustavnog suda koji na izdisaju želi da prigrabi mogućnost da u zadnjem trenutku donese "tobož" legitimne odluke”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je Crnoj Gori sve moguće, jer neki pokušavaju da kažu da su iznad Skupštine i Vlade.

“To je nemoguće, jer mi gradimo institucije koje će biti institucije povjerenja, sigurnosti i koje će biti iznad svake partije i moćnika”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Vlada je spremna da krene u sve moguće reforme.

On je poručio da više neće biti partijskog zapošljavnja.

Krivokapić je kazao da kao zajednica ovu godinu treba da proglase godinom pravde, kao i da će rezultati Vlade biti vidljivi za 200 dana.

On je na pitanje šta će biti ukoliko predsjednik Crne Gore Milo Đukanović opet vrati danas usvojene zakone, on je odgovorio da se to ne može desiti i da to ne dovodi u pitanje.

“Teorijski je to moguće, ali je on politički iskusan i to se neće desiti”, rekao Krivokapić.

Na pitanje da li je čestitao Dan Republike Srpske, Krivokapić je odgovorio da nije.

“Ja sam sticanjem okolnosti 9. januara nazvao predsjednicu bosansko-hercegovačkog entita Željku Cvijanović”, rekao je Krivokapić.

On je dodao i da mu je Cvijanović među prvima čestitala premijersku poziciju.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da se niko ne može da igrati sa voljom građana, pa ni Ustavni sud.

“Ako neko misli da će se igrati sa Vladom, premijerom, Skupštinom, to se neće desiti”, rekao je Abazović.

On je poručio da je pravda spora, ali dostižna.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da će sazvati hitnu sjednicu tog tijela vezanu za tačan datum prestanak mandata sudije Ustavnog suda.

"Ustavni sud je obavezan da šest mjeseci prije isteka mandata obavijesti o tome predlagača”, rekla je Kordić.

Ona je kazala da je Ustavni sud grubo prekršio Ustav i zakon i direktno obmanuo predlagača i doveo u pitanje legalan rad samog suda.

“Ustavni odbor će raspravljati o zaključcima, a zatim obavijestiti Skupštinu. Sjednicu ću zakazati do kraja ove sedmice”, rekla je Kordić.

Skupština Crne Gore, glasovima parlamentarne većine, usvojila je, na vanrednim sjednicama, sedam zakona, koji je crnogorski predsjednik Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније