Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Antena M ]

19. 01. 2021. 19:24   >>  20:04 17

SERVER

''URA nije ispunila obećanje, NATO će biti sumnjičav"

GP URA nije ispunila obećanje da će Crna Gora imati istinski ekspertsku Vladu, već je dobila onu u kojoj dominiraju proruske i prosrpske snage, dok razloga za zadovoljstvo ima SPC, ocijenio je profesor na Džons Hopkins Univerzitetu i ekspert za Balkan Danijel Server. On, u intervju za Antenu M, tvrdi da će takva situacija probuditi sumnje NATO-a u zvaničnu Podgoricu.

Na pitanje Antene M, kako procjenjuje politička dešavanja u Crnoj Gori posljednjih nekoliko mjeseci Server je kazao da je njegov osjećaj da proruske i prosrpske snage dominiraju u novoj crnogorskoj Vladi.

''Pozicije na kojima se donose odluke predominatno su pripale etnonacionalistima, uključujući i sektor bezbjednosti. Srpska pravoslavna crkva je zadovoljna i ima razlog da bude. Nema naznaka tehnokratske vlade'', poručio je on.

Server je, u intervjuu, istakao da ne vidi URA-u kao uspješnu u ispunjavanju uloge građanske opcije.

''Rekao sam da bih želio da vidim građansku opciju na Kosovu. Novinar koji me intervjuisao je pomenuo URA-u, ja nijesam. URA nije ispunila obećanja- da će inistirati na istinski tehnokratskoj vladi, da će obuzdati etnonacionalističke snage i dovesti manjine u koaliciju'', smatra on.

Crna Gora je, kako dodaje, bez sumnje već dugo trebala promjene i reforme, prije svega u oblasti borbe protiv korupcije, nepotizma i kronizma.

"Ali nova desničarska vlada koja je ne zaboravimo proruski orjentisana, uz podršku URA-e, sigurno nije ekspertska vlada. Za kritičare, ono što su do sada pokazali je isti model ponašanja kakav su imali njihovi prethodnici kada je riječ o nepotizmu i kronizmu. Osim toga pokazali su da izuzetno velikom brzinom rade na implemenatciji srpske nacionalističke agende u Crnoj Gori", poručio je Server.

Na pitanje da li vjeruje da ovakava vrsta promjena može Crnu Goru približiti EU, on je kazao da ne vjeruje i dodao da smatra da će trenutni kurs Crne Gore usporiti njen napredak ka Evropskoj uniji i isto tako podstaći sumnje unutar NATO-a u to da li se Podgorici može vjerovati.

Server očekuje da će proći mjeseci prije nego što ljudi koji će se baviti Balkanom budu na svojim mjestima u Bajdenovoj administraciji, pa savjetuje strpljenje. Nada se da će se nova administracija prvo konsultovati sa Evropljanima i razviti zajednički utvrđenu platformu za Balkan.

''Kada Brisel i Vašington djeluju jedinstveno dobre se stvari dešavaju. Bajden će preferisati takav pristup za razliku od Trampovog unilateralnog postupanja'', poručio je Server.

On je prokomentarisao i svoju izjavu iz decembra na saslušanju pred komitetom Predstavničkog doma za vanjsku politiku, da Srbija sada, baš kao i BiH i Kosovo, pokušava da destabilizuje i Crnu Goru. 

''Ja sam tom prilikom rekao ono što sam mislio da je najvažnije: Beograd radi stvari koje destabilizuju Crnu Goru. Ja nemam problem sa tim da opozicija dođe na vlast, ali bih volio da vidim pro-NATO i proevropsku vladu uz podršku manjinskih zajednica'', poručio je Server.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније