Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

20. 01. 2021. 12:08   >>  12:09 15

U SKUPŠTINI

Poslanici o zakonima koje je vratio Đukanović

Skupština Crne Gore trebalo bi danas da glasa o zakonima koje je usvojila 29. decembra prošle godine, a koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

Poslanici će se ponovo izjasniti o izmjenama zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, radu, državnim službenicima i namještenicima, zdravstvenoj zaštiti.

Đukanović je vratio i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Iz opozicije je najavljeno da neće prisustvovati sjednici.

Đukanović je u obrazloženju naveo da je, shodno Poslovniku Skupštine, propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

"Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka sjednice i usvajanja dnevnog reda postojao kvorum, a time i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima", kazao je Đukanović.

On je ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije i ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je ranije da će, na pokušaj opstrukcije i blokade sistema od opozicije, odgovoriti u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima i izglasati ponovo sve zakone.

On je objasnio da se u ponovnom izjašnjavanju poslanika ne vodi rasprava, već se samo glasa.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније