Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: Portal RTCG ]

19. 01. 2021. 08:39   >>  17:08 7

LUKOVAC I RAONIĆ

Bilo bolje povući ambasadore pri penziji

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić ocijenio je da Crnoj Gori u ovom trenutku nije bila potrebna priča o opozivu ambasadora, a ukoliko je trebalo ukloniti određene pojedince, to se moralo uraditi na drugačiji način. Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac smatra da će se konsultacije s ambasadorima sigurno desiti ovih dana, nakon čega će biti poznato šta će se dalje dešavati. Raonić i Lukovac saglasni su da bi bilo bolje da je država povlačila one ambasadore kojima brzo ističe mandat ili su pri penziji.


Lukovac je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je bilo za očekivati da će nova vlast nastojati da zamijeni što više ljudi koji rade na isturenim položajima, bilo u zemlji, ili sada u inostramnstvu.

"Kad je u pitanju diplomatija, to se mora raditi mnogo pažljivije. Bilo bi bolje da su imali u vidu one ambasadore kojima ističe mandat ove godine ili idu u penziju, pa da su zamjenu kadra počeli da rade na jedan način koji respektuje svu specifičnost ove službe. Jer da se odredi sada zamjena, recimo ambasadora u SAD, mora se slijediti procedura odabira kadra koji odgovara za takvo mjesto", rekao je Lukovac.

Priprema novog kadra traje dugo

Pojašnjava da priprema takvog kadra traje dosta vremena.

"Ovo je pogrešan put koji je izabran, jer nekoliko mjeseci traje proces odabira i priprema kadra koji će zamijeniti one kojima ističe mandat ili idu u penziju, ili onih koji će biti opozvani. Trebalo bi preispitati čitav koncept", ističe Lukovac. 

Bivši diplomata objašnjava da se konsultacije s ambasadorima koje se povremeno zakazuju obavljaju dosta vremena unaprijed, i to najčešće tokom ljetnjih mjeseci kad je najmanje obaveza naše diplomatske mreže, ali i zbog racionalizacije troškova.

Ove konsultacije se, kaže, obavljaju u atmosferi odluka Vlade Crne Gore da opozove jedan broj ambasadora i ignorisanja postupaka kako se to radi, te nepostojanja jasnih kriterijuma zašto baš ta grupa ambasadora.

"I onda kad predsjednik nije dobio takva obrazloženja i nije potpisao opoziv, zakazane su konsultacije.

Raonić: Crnoj Gori potreban imidž stabilnosti

Navodeći da mu nije drago što se o ovoj temi uopšte priča u javnosti, predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić kaže da se kreira novi diskurs koji našoj zemlji sada nije potreban.

Crnoj Gori je, kako je rekao, potreban imidž stabilnosti, jer je naša zemlja, podsjeća, prepoznata kao lider u evropskim integracijama.

"Nažalost, u našem diplomatskom koru imamo ljude koji su nedostojni te pozicije. Ne postoji dostojanstvenija i časnija pozicija od one koja znači služenje svojoj zemlji, a to je rad u diplomatiji", pojasnio je Raonić.

Smatra da je sada potrebno otvoriti dijalog između predsjednika države i strukture nove vlasti.

"Ovo je jedna vrsta ishitrenog poteza koji nas je doveo u ćorsokak iz kojeg se može izaći jedino uz dijalog", rekao je Raonić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније