Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

19. 01. 2021. 06:45 >> 17:50
14

ADVOKAT MCP POZIVA

"Vlada da prekine blamažu Radulovića"

Advokat Dalibor Kavarić pozvao je premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti kako bi prekinuli diplomatsku blamažu koju izaziva minstar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

On smatra da se blamaža crnogorske diplomatije najviše ogleda u stavu ministra Radulovića o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, ali i u odluci o opozivu sedam crnogorskih ambasadora.

"Raniji otpravnik poslova, zamjenik crnogorskog ambasadora u Bukureštu i asistent na Univerzitetu Donja Gorica, a sadašnji ministar Đorđe Radulović svojim djelovanjem u kontinuitetu nanosi nesagledivu i nepopravljivu štetu ugledu Vlade i države Crne Gore na međunarodnoj sceni. Premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović imaju više nego dovoljno razloga da preduzmu radnje iz svojih nadležnosti i ovlašćenja i da prekinu blamažu koju ministar Radulović priređuje državi i da prekinu praksu diplomatske blamaže, konflikta, prekida dobrih odnosa i krize dipomatskih odnosa, koju Radulović, od kada je imenovan u tom ministarstvu, uporno i nekažnjeno čini", rekao je Kavarić.

Ministar Radulović je, zajedno sa ovim zlonamjernim potezom o opozivu crnogorskih ambasadora, premijeru Krivokapiću, kako je rekao, "podmetnuo još jedno kukavičje jaje u korist prethodne vlasti lažno tvrđenje da je ambasadoru Srbije Božoviću istekao agreman, te da nova vlada nema mogućnost da poništi odluku Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u tehničkom mandatu da ambasadora proglasi za personu non grata".

"U slučaju ambasadorke u Njemačkoj, on je najbolje demantovao samoga sebe i pokazao kako se može kada se hoće", ocijenio je Kavarić, koji je advokat Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

On je Radulovića optužio da podmetanjem ovakvih kukavičjih jaja radi direktno u korist šefa DPS-a Mila Đukanovića.

"Ministar bi po opisu posla morao znati da u odnosu na način prestanka funkcije diplomatskog agenta (ambasadora), u ovom slučaju ambasadora Srbije, shodno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima (član 9 Konvencije), ta funkcija prestaje isključivo na dva načina. Prvi je notifikacijom države koja akredituje državi kod koje se akredituje, odnosno u slučaju da je Srbija sama opozvala svog ambasadora, a Crna Gora to prihvatila. Drugi je notifikacijom države kod koje se akredituje državi koja akredituje i to momentarom kada država koja akredituje notifikuje diplomatsku notu države kod koje se akredituje (u ovom slučaju Crna Gora).Pri čemu će država koja akredituje opozvati lice u pitanju (u vezi sa st. 1 čl. 9) ili će okončati njegove funkcije u toj misiji prema slučaju", kazao je Kavarić.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније