Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

18. 01. 2021. 21:06   >>  23:45 3

ZEKOVIĆ ZA TVCG

Hranjenje podjela i nakon izbora

Nakon izbora osjećamo ne da se spušta tenzija, ne da se sukob stišava između dva polarizovana dijela u Crnoj Gori, nego naprotiv. Dolazi do podgrijavanja i, rekao bih, hranjenja već definisanih međusobnih podjela, poručio je Aleksandar Saša Zeković, dugogodišnji aktivista za ljudska prava.

"Umjesto da oni koji su postali pobjednici, a koje uvažavam, da pruže tu neophodnu ruku pomirenja, da pomognu drugoj strani u tom novom konceptu, i da doprinesu kroz sopstvene primjere da nema podgrijavanja tih podjela. Dešava se da se želi da se ona druga strana isprovocira. Poenta je kao da želi da im se pošalje poruka pobijeđeni ste, postajete nebitni, drugorazredni u ovoj Crnoj Gori", kazao je Zeković u emisiji "Zumiranje" na TVCG.

To, kako navodi on, nijesu dobre poruke onih koji žele da se legitmišu kao reformistička i demokratska vlast.

Zeković se osvrnuo na dešavanja u Nikšiću, gdje su na dvije stambene zgrade postavljeni plakati preminulog mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohija.

"Ono što se dešava u Nikšiću, gdje gotovo nije bilo osude, minimalan je primjer poštovanja vladavine prave. Zna se procedura postavljanja nekih stvari, na šta bi ličili naši gradovi ako bi svako na kućama, zgradama u kojima živimo, poslovnim objekima, postavljao sve ono što je u skladu sa nekim njegovim uvjerenjima, opredjeljenjima ili vjerovanjima. Moramo poštovati proceduire i propise koje imamo kao društvo da bi se zvali uređenim, ako to ne poštujemo, onda nijesmo uređeno društvo", kazao je Zeković, gostujući na TVCG.

Dodao je da niko ne razmišlja zašto nam te instalacije trebaju na zgradama.

"Vjerujem da će biti načina da se SPC oduži mitropolitu za kompletan njegov pastirski rad, i prepustimo to njima, stambene zgrade nijesu prostor za to."

Zeković je rekao i da se možemo složiti da je mitropolit bio kontroverzna ličnost, da je iza sebe ostavio i pozitivno, ali i negativno nasljeđe.

"Mnogo je i onih koji kažu da ih je poništavao kao narod i naciju. Mnogo je onih koji kažu da ih je nazivao lažnim narodom, moraju se i oni uvažiti, kao što se moraju uvažiti i oni koji ga poštuju. S obzirom da smo još sekularno društvo, kompletan taj vjerski domen diksuije treba prepustiti vjerskim zajednicama, da se na tom domenu diskutuje. Društvo ima ustavne vrijednosti, kojima možemo da se ponosimo i na kojima treba da radimo. Ono što nas razjedinjava treba prepustiti drugim strukturama koje su pozvane to da rade", poručio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније