Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 01. 2021. 17:29 >> 17:31

RADULOVIĆ-MAKOVEC

Politka CG usaglašena sa zajedničkim pozicijama EU

Crna Gora se u kontinuitetu usaglašava sa svim deklaracijama i odlukama Savjeta EU u pogledu zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, što je potvrda posvećenosti Crne Gore ispunjavanju obaveza iz evropske agende, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je danas razgovarao telefonom sa zamjenikom direktora Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Markom Makovcem.

On je istakao da se Crna Gora u kontinuitetu usaglašava sa svim deklaracijama i odlukama Savjeta EU u pogledu zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, što je potvrda posvećenosti Crne Gore ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

Radulović je upoznao sagovornika sa ključnim opredjeljenjima nove Vlade kada je riječ o vanjskoj politici, gdje pored članstva u NATO i procesa evropske integracije, važno mjesto zauzima regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da je Evropska unija potvrdila posvećenost našem regionu kroz pomoć koju je uputila državama Zapadnog Balkana tokom pandemije, kao i usvajanjem Ekonomskog i Investicionog plana za Zapadni Balkan.

On je sagovornika upoznao i sa značajem institucionalnog dijaloga između predsjednika države i predsjednika Vlade i Skupštine, u kontekstu sprovođenja daljih društveno-institucionalnih reformi kojima Crna Gora teži.

Makovec je poželio sagovorniku uspješan mandat i istakao da EU doživljava našu državu kao predvodnika u procesu evropske integracije, te izrazio uvjerenje da će se taj trend nastaviti i u periodu koji slijedi.

Kao potvrdu navedenom, posebno naglasio kompatibilnost crnogorske sa vanjskom politikom EU i doprinosom u misijama pod vođstvom EU i NATO.

On je poručio da Unija ne može biti cjelovita i jedinstvena dok god sve države Zapadnog Balkana ne postanu članice evropske porodice.

''Sagovornici su takođe razgovarali o značaju imunizacije zdravstvenih radnika kao i rizičnih grupa u kontekstu COVID-19 pandemije, pri čemu je ministar Radulović istakao značaj što skorije nabavke određenog broja vakcina za prvu liniju odbrane stanovništva'', pručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Takođe, na sastanku je, kažu, bilo riječi o planiranim posjetama ministra Radulovića Briselu, kao i Makovca Podgorici, onda kada uslovi vezani za pandemiju to dozvole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније