Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 01. 2021. 17:35 >> 18:20

KORDIĆ - ZELIOLI

Vladavina prava u fokusu rada Vlade

Zaokruživanje reformi u oblasti vladavine prava je prioritet ove Vlade i fokus rada u ovoj godini će biti na ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, saopštila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Italije Lukom Zeliolijem.

Kako je navela, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijske slobode i reforma pravosuđa su od suštinskog značaja za demokratski razvoj svakog društva.

"Radi se o veoma zahtjevnim poglavljima i pred nama je još posla, ali smo odlučni da oblast vladavine prava uredimo na najbolji način, ne zato što je to zahtjev EU kojoj težimo nego zbog boljeg kvaliteta života naših građana", istakla je Kordić.

U tom kontekstu, ona je iznijela očekivanje da će rezultati u vladavini prava i dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, ubrzati privremeno zatvaranje svih ostalih pregovaračkih poglavlja, kao i crnogorski put prema članstvu u EU.

Kordić je zahvalila na podršci koju Italija pruža Crnoj Gori, posebno u oblastima pravosuđa, vladavine prava, slobode i bezbjednosti, zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zelioli je potvrdio snažnu podršku Italije evropskoj perspektivi Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana. Italiji bi činilo zadovoljstvo da vidi Crnu Goru kao narednu članicu EU; u tom smislu, nastaviće da pruža svu moguću podršku za razradu reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

U saoštenju se navodi da su se sagovornici posebno osvrnuli na značaj nove metodologije, kao prilike za unaprijeđenje pregovaračkog procesa.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo ostvarenom odličnom saradnjom takođe i kroz programe podrške (IPA, Adrion, itd).

Sagovornici su se saglasili o potrebi saradnje u svim pregovaračkim oblastima, a naročito u okviru poglavlja 23. i 24, kao i u drugim oblastima koje će zajednički odrediti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније