Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 01. 2021. 09:57 >> 10:28
1

MUK APELUJE

Vlada da bude otvorena za sugestije javnosti

Institut alternativa već godinama daje preporuku da Program rada Vlade, najvažniji akt za određivanje prioriteta rada Vlade, bude otvoren za sugestije javnosti, saopštio je predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk. Kako kaže tu preporuku su sada aktuelizovali u pismu predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću.

U institutu alternativa smatraju da građani i građanke imaju pravo da daju obrazložene ideje, predloge i sugestije za program rada Vlade u tekućoj godini. 

"Vjerujemo da se kroz javni poziv i primjeren rok za davanje sugestija, uz dodatni napor nadležnih ministarstava i razgovor sa predlagačima, može značajno unaprijediti kvalitet programa rada Vlade", istakao je Muk.

Očekuju da ministarstva ubuduće, za razliku od ranije prakse, u skladu sa utvrđenim zakonskim obavezama, blagovremeno objavljuju programe svog rada i spisak akata koji će biti na javnoj raspravi tokom godine. 

"Prvi preduslov za konsultovanje javnosti je planiranje i obavještavanje javnosti o prioritetima i obavezama, kako bi stručna i laička javnost mogla da se pravovremeno pripremi i da kvalitetan doprinos u kreiraju politika", istakao je on.

Vlada i ministarstva, smatra Muk, treba da otvore dijalog prije donošenja važnih odluka, kako bi odluke dobile veći legitimitet i povjerenje javnosti.

"Potrebno je unaprijediti srednjoročno i dugoročno planiranje i koordinaciju javnih politika jer je to preduslov za uspješno rješavanje kompleksnih problema. Za učešće građana u razvoju javnih politika je takođe veoma važno da javna uprava proaktivno objavljuje analize, mišljenja na kojima temelji svoje planove i odluke, kako bi svi koji žele raspolagali sa potrebnim informacijama za ravnopravno učešće u javnoj raspravi2, ističe se u saopštenju IA.

Važno je da uprava uloži napor da jednostavnim jezikom, što manje birokratskim, objasni složene koncepte kako bi što veći broj građana bio uključen, a odluke što bolje odgovarale konkretnim potrebama onih na koje se odnose, zaključuje Muk.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније