Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

16. 01. 2021. 17:35 >> 17:39
20

BOJOVIĆ

Sa Srbijom uspostaviti najbolje moguće odnose

Crna Gora, njeni građani i privreda imaju interes da se obnove i uspostave najbolji mogući odnosi sa Srbijom, poručio je član Predsjedništva Demokratske narodne partije Vladislav Bojović.

On je kazao da se u Crnoj Gori duže vrijeme uspostavlja matrica po kojoj je Srbija kriva za narušavanje i blokadu odnosa dvije države, što je, kako je naveo, teza koja nije utemeljenja na činjenicama, niti počiva na ozbiljnim argumentima.

„Činjenica je da je Crna Gora priznala Kosovo, podržala je članstvo takozvanog Kosova u UNESKO, Crna Gora je slala oficira svoje vojske na proslavu godišnjice zločinačke akcije Oluja, i još je na kraju tehnička vlada Duška Markovića protjerala ambasadora Srbije“, rekao je Bojović.

Prema njegovim riječima, ako se te stvari imaju u vidu, jasno je da je sad nova Vlada Crne Gore na potezu, a ne Srbija.

„Ne može se najavljivati resetovanje odnosa, a da se istovremeno nastavlja da se slijedi politika Mila Đukanovića, kojem je evidentno bio cilj da dođe do prekida i dodatnog pogoršanja odnosa Crne Gore i Srbije“, kazao je Bojović.

On je rekao da nova Vlada ne treba da slijedi Đukanovićeve ciljeve, niti da služi njegovim interesima, jer, kako je naveo, to nijesu interesi Crne Gore.

„Takođe, neprijateljski stav i politika, koju vode Bakir Izetbegović i Željko Komšić prema Republici Srpskoj, ne smiju opredjeljivati politiku nove Vlade Crne Gore prema Republici Srpskoj, počev od toga da ne treba da se usteže od zvanične čestitke na Dan Republike Srpske“, kazao je Bojović.

Kako je naveo, nije riječ o interesima političkih elita i političkih aktera, već Crna Gora, njeni građani i privreda imaju interes da se obnove i uspostave najbolji mogući odnosi sa Srbijom.

„Zbog toga je neprihvatljivo da Đukanović novoj Vladi služi kao izgovor i da mu se pridaje nepostojeća moć u slučaju protjeranog ambasadora Srbije“, kazao je Bojović.

On je rekao da Đukanović ne može da utiče na poništenje odluke o protjerivanju.

„Povlačenje odluke o protjerivanju ambasadora u isključivoj je nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, dakle, u isključivoj nadležnosti nove Vlade“, naveo je Bojović.

On je rekao da je Crna Gora infrastrukturno upućena na Srbiju.

„Otvaranje fabrika i novih radnih mjesta, pogotovo na sjeveru, u velikoj mjeri zavise od saradnje sa Srbijom i od preuzimanja modela koji je u Srbiji dao ozbiljne i vidljive rezultate na ekonomskom planu, posebno na planu privlačenja investicija i smanjenja nezaposlenosti“, naveo je Bojović.

Kako je kazao, riječ je o praktičnim razlozima zbog kojih je potrebno obnoviti i izgraditi najbolje odnose sa Srbijom i jasno je da je nova Vlada Crne Gore prva na potezu.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније