Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me ]

15. 01. 2021. 12:21   >>  19:53 7

RADULOVIĆ

Ambasadorki Kuliš objasnio razloge opoziva

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da je tokom razgovora sa ambasadorkom Crne Gore u Njemačkoj Verom Kuliš imao priliku da joj objasni razloge za opoziv.

“Gospođa Kuliš je karijerni diplomata i imao sam priliku da joj objasnim razloge za opoziv, a dalja objašnjenja uslijediće od premijera na konsultacijama”, kazao je Radulović, tokom posjete Berlinu.

On je naglasio da mu je žao što se o toj temi govori u Berlinu pored brojnih drugih važnih pitanja.

“Ako napadnete komesara Varheljija onda je to šteta, ako neko ne govori strane jezike i sjedi u ambasadi i ne radi ništa, to šteti imidžu zemlje, i ako neko podržava jednu stranu ili drugu tokom političke kampanje, to jeste vrsta štete. Ovdje ne govorim o materijalnoj šteti već o etičkoj tački gledišta to je nešto što niko ne može da porekne”, kazao je Radulović.

On je naglasio da na osnovu zakona o vanjskim poslovima, propisano je 30 odsto političkih imenovanja u dipolomatskoj mreži, a sada je taj broj, kako je kazao, približno 60 odsto.

“Što je mnogo, mnogo je. Ne želim da kažem da politička imenovanja neće biti, jer Crna Gora je mala zemlja sa ograničenim resursima i uvijek ćemo imati potrebu da se oslonimo na akademce, istaknute političare i tako dalje, ali glavni zadatak Vlade je da smanji taj broj", zaključio je šef diplomatije.

Mas : Crna Gora predvodnik integracija

Crna Gora je predvodik procesa evropskih integracija i nastaviće to da bude, a Njemačka će nastaviti da podržava taj proces, kazao je ministar vanjskih poslova Njemačke Hajko Mas, tokom konferencije za štampu sa crnogorskim kolegom Đorđem Radulovićem u Berlinu.

“Znam EU dobro i ne želim da govorim o datumima kada će pristup biti završen, ali Federalna Vlada će uradati sve da se proces dovede do uspješnog kraja za Crnu Goru”, kazao je Mas.

Naglašava da je činjenica da tokom njemačkog predsjedavanja EU nije napravljen napredak koji je Berlin očekivao, te da to ima veze sa “bilateralnim problemima sa Bugarskom i Makedonijom”.

Ističe da ne želi da krivi pandemiju Kovida 19 za sve, ali da su u najvećoj mjeri bili zauzeti borobom protiv pandemije i ekonomskim posljedicama, i da su se suočili sa otežanim uslovima rada.

“To je doprijenijelo tome da gdje god su bili potrebni fizički sastanci, kako bi se riješila neka pitanja, nijesmo mogli da uradimo koliko smo željeli”, kazao je Mas.

Naglašava da je portugalsko predsjedavanje EU potvrdilo da ce raditi na tim temama, da će Njemačka taj proces podržati i da se nadaju napretku u narednim mjesecima. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније