Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 01. 2021. 12:07   >>  12:10 32

BS

"Vlada tjera Bošnjake iz institucija"

Bošnjačka stranka upozorila je novu Vladu da će, kako kažu, politikom revanšizma i tjeranjem Bošnjaka iz institucija sistema produbiti podjele u društvu.

"Bošnjačka stranka osuđuje revanšističku politiku nove Vlade usmjerenu prema političkim neistomišljenicima, kao i prema Bošnjacima i pripadnicima drugih manjinskih naroda, kojoj svjedočimo posljednjih dana", poručuju iz BS. 

Pozivaju međunarodne organizacije, ambasade, nevladin sektor, ostale subjekte i sve građane Crne Gore da podignu glas i da, kako poručuju, daju doprinos u pokušaju očuvanja Crne Gore kao građanske i multietničke države.

"Pravci djelovanja apostolske Vlade jasni su od dana njenog formiranja, kada je Bošnjacima u Crnoj Gori upućena nedvosmislena poruka da će biti tretirani kao građani drugog reda, što se potvrđuje iz dana u dan", stiji u saopštenju BS..

Podsjećaju da je Vlada na jučerašnjoj sjednici zatražila hitnu sjednicu Skupštine akcionara „Održavanje željezničkih voznih sredstava“ AD Podgorica, sa zahtjevom o razrješenju Adnana Muhovića, člana Odbora direktora ovog društva.

"Najnoviji drastičan primjer kršenja ljudskih i manjinskih prava jeste jasna politička namjera izdvajanja pripadnika manjinskih naroda kao “mete” za odstrijel. Za Bošnjačku stranku nije problem razrješenje Muhovića, već selektivna primjena zakona i odluka Vlade", poručuju iz BS.

Od ukupno pet članova Odbora direktora, Vlada traži, kako kažu, samo “glavu” jedinog Bošnjaka u Odboru.

"Vjerovatno vodeći se principom da nema Bošnjaka u Vladi, pa ih neće biti ni u ostalim institucijama. Ovo je jasan pokazatelj da nova vlast želi da “istraži” Bošnjake iz institucija države i ekspresno vrati u devedesete godine, kako bi se bošnjačkom narodu osvetila za privrženost demokratskim procesima od referenduma do danas", kažu u BS.

Upozoravaju izvršnu vlast i sve njene konstituente da Bošnjake u Crnoj Gori, kako dodaju, danas niko neće moći da ponižava.

"Kao narod, navikli smo na borbu za slobodu i sačuvaćemo dostojanstvo u našoj državi. Bošnjaci su autohton narod u Crnoj Gori, svoji na svome i biće ovdje do Sudnjeg dana", poručuju iz Bošnjačke stranke.

Crna Gora je, kako kažu, jedino moguća kao demokratska, građanska i multietnička država.

"Koncept jednovjerske Vlade je poguban, anticivilizacijski i antievropski, suprotan principima multietičnosti i najveću odgovornost za dalje ugnjetavanje i diskriminaciju Bošnjaka od danas snose činioci izvršne vlasti, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem", kažu u BS.

Pozivaju američku, njemačku i britansku ambasadu, kao i Delegaciju EU u Crnoj Gori da podignu glas i ukažu na kršenje ljudskih prava.

"Pozivamo i nevladin sektor,da reaguje na klasične primjere političkog i revanšizma na nacionalnoj osnovi", zaključuje se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније