Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 01. 2021. 08:41   >>  08:43

ASK

Marković i bivši ministri prekršili Zakon

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da su bivši premijer Duško Marković i sedam ministara u njegovoj Vladi prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

ASK je naveo da su ministri u Markovićevoj Vladi Dragica Sekulić, Nikola Janović, Milutin Simović, Mevludin Nuhodžić, Suzana Pribilović, Predrag Bošković i Damir Šehović prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, jer su istovremeno sa funkcijom poslanika, obavljali i funkciju ministra u Vladi.

Marković je u svom pisanom izjašnjenju istakao da smatra da je shodno zakonskim propisima, dostavio obavještenje da neće učestvovati u radu Skupštine do izbora Vlade u novom sastavu kao javni funkcioner, ističući da mu je kao članu Vlade, u skladu sa Ustavom prestao mandat istog dana kada i Skupštini Crne Gore.

On je naveo da je bio dužan da ispunjava obaveze u novom sazivu, kao i da smatra da je svoje obaveze, kao javni funkcioner ispunio, kako to nalažu odredbe Zakona o sprječavanju korupcije.

Isto su tvrdili i ministri.

Zakon o sprječavanju korupcije, podsjeća ASK, predviđa da javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne uprave ne može obavijati funkciju poslanika i odbornika.

Oni su naveli da je članom 13 istog zakona propisana obaveza podnošenja ostavke i istim je navedeno da javni funkcioner koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost, dužan je da, u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti, podnese ostavku na javnu funkciju.

Takođe, navodi ASK Ustav Crne Gore propisuje nespojivost funkcije i istim je navedeno da predsjednik Vlade i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost.

“Dok je članom 110 propisan prestanak mandata Vladi, i istim je navedeno: Vladi prestaje mandat: prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, kad izgubi povjerenje i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine”, navodi ASK.

Dodaje se da Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu.

Ističe se da Vlada kojoj je prestao mandat ne može raspustiti Skupštinu.

"Zakonom o izboru odbornika i poslanika je navedneo da poslaniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako nastupi jedan od slučajeva nespojivosti funkcije odbonika, sa drugom funkcijom, utvrđenom Ustavom i zakonom, te da odbornik, odnosno poslanik kojem je prestao mandat iz tog razloga ostaje na izbornoj listi i može ponovo steći mandat odbornika, odnosno poslanika u skladu sa ovim zakonom – zaključio je ASK.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније