Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

15. 01. 2021. 06:59 >> 16:17
10

ASK

Đukanović koristio Vladin avion u skladu sa zakonom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, kada je Vladinim avionom otputovao za Pariz, krajem decembra 2019. i vratio se januara prošle godine – utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

U odluci koju je objavio ASK navodi se da Đukanović, time što je koristio avion Vlade Crne Gore nije javni interes podredio privatnom.

Đukanović je u izjašnjenju naveo da je iz razloga službenih obaveza u Parizu dana 29. 12. 2019. godine koristio avion u vlasništvu Vlade Crne Gore, kao i da javnost o navedenom nije obaviještena iz razloga što su u pitanju sastanci sa odgovarajućim stepenom tajnosti.

Po završetku poslovnih obaveza je, kako je naveo, o svom trošku otputovao redovnom linijom u Sjedinjene Američke Države, dok se po povratku iz SAD-a, dana 10. 01. 2020. godine, iz Pariza za Podgoricu vratio avionom kojim raspolaže Vlada Cme Gore.

ASK navodi i da je pred Specijalnim državnim tužiocem vođen postupak, u kojem je odbačena krivična prijava protiv Đukanovića, jer, kako je navedeno, nema elemenata krivične odgovornosti.

ASK je, kako navode, uvidom u rješenje Specijalnog državnog tužioca utvrdila da je Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore izdao rukovodiocu Avio servisa nalog za upotrebu aviona kojim raspolaže Vlada Crne Gore, za dane; 29. 12 2019. godine na relaciji Podgorica - Pariz - Podgorica i dana 09. i 10. 01. 2020. godine na relaciji Podgorica – Pariz - Podgorica, u skladu sa Uputstvom o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore. Propisano je, kako navode, da avion kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vade Crne Gore za službene potrebe bez naknade koriste: Predsjednik Crne Gore, Predsjednik Skupštine i Predsjednik Vlade Crne Gore.

Ove procedure su, kako navode iz ASK ispoštovane, pa je i krivična prijava protiv Đukanovića odbačena, a ASK utvrdila da Zakon nije prekršen.

“Iz prethodno navedenog utvrđeno je da je javni funkcioner u konkretnoj situaciji postupao u skladu sa propisima kojima je regulisana njegova službena dužnost, preduzimajući službene radnje koje je bio dužan da preduzme po zakonu u okviru svojih ovlašćenja, vršeći javnu funkciju radi ostvarivanja ciljeva službe, a ne radi ostvarivanja nekog sopstvenog interesa ili interesa trećeg lica, odnosno nema dokaza da je u konkretnom javni interes podredio privatnom”, zaključeno je u odluci ASK.

NVO MANS prijavila je početkom februara prošle godine Đukanovića Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je za privatne potrebe koristio službeni avion Vlade Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније