Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 01. 2021. 18:20 >> 18:29
5

FONTELJES I VARHELJI

CG u EU kada zatvori poglavlja u kritičnim oblastima

Crna Gora će posljednju fazu u pristupanju EU dostići tek kada zatvori poglavlja u kritičnim oblastima koja se tiču medijskih i slobode izražavanja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i reformi u oblasti pravosuđa, poručili su visoki predstavnik Evropske unije Borel Fonteljes i potpredsjednik Evropske komisije Oliver Varhelji, u čestitki potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, povodom stupanja na tu dužnost i formiranja nove Vlade.

Oni su pozdravili posvećenost nove Vlade strateškom cilju pristupanja Evropskoj uniji i naveli da su ubijeđeni da će potpredsjednik Abazović u tom procesu imati važnu ulogu.

,,Evropska unija, kao najveći investitor, trgovački i ekonomski partner Crne Gore, nastaviće da pomaže Crnoj Gori na njenom putu evropskih integracija", naglasili su Fonteljes i Varhelji.

Oni su kazali da u trenutku kada se suočavamo sa pandemijom virusa Covid19 i socioekonomskim posljedicama koje je pandemija ostavila, treba da uložimo dodatne napore kako bi ubrzali sprovođenje dugo očekivanih reformi koje u pristupnim pregovorima od nas zahtijeva Evropska unija.

Istakli su da prioritet u daljim pregovorima na putu ka Evropskoj uniji ostaje vladavina prava koja se ogleda u zatvaranju poglavlja 23. i 24.

Evropski zvaničnici skrenuli su pažnju da će Crna Gora posljednju fazu u pristupu EU dostići tek kada zatvori poglavlja u kritičnim oblastima koje se tiču slobode izražavanja i medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizivanog kriminala, kao i reformi u oblasti pravosuđa.

"Posljednji izvještaj Evropske komisije dao je jasne smjernice kako da se poboljša funkcionisanje pravosuđa i osnaži borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ohrabrujemo Vas da implementirate te smjernice i iskoristite već postojeće mehanizme u tom smislu", zaključili su u Fonteljes i Varhelji čestitki.

Abazović se zahvalio na čestitkama i naveo da mu čini čast i zadovoljstvo što će sa mjesta potpredsjednika Vlade Crne Gore dati lični doprinos na putu evropskih integracija. Potpredsjednik Abazović je u odgovoru saopštio da je zahvalan Evropskoj uniji na kontinuiranoj pomoći Crnoj Gori u prethodnom periodu.

,,Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji ostaje spoljnopoljitički prioritet nove Vlade Crne Gore", zaključio je Abazović u zahvalnici evropskim zvaničnicima.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније