Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

14. 01. 2021. 07:11 >> 07:11
3

PRIJEDLOG OPOZICIJE

Više odluka pred Ustavnim sudom

Svih 40 poslanika opozicije u crnogorskom parlamentu podnijelo je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka o izmjenama Poslovnika Skupštine, imenovanju devet članova DIK-a i obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koje su stupile na pravnu snagu – potvrđeno je Pobjedi.

Podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine objavljenog u Službenom listu Crne Gore br. 129/20, koji je stupio na snagu 7. januara ove godine, zatim za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o imenovanju devet članova Državne izborne komisije objavljenog u Službenom listu 129/20, koji je stupio na snagu 29. 12. 2020. godine, te za inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji je objavljen u Službenom listu br. 129/20, a stupio je na snagu 30. 12. 2020. godine.

Osporeni akti usvojeni su na sjednici parlamenta 29. decembra, koja je počela na način što je kompletna opozicija – DPS, SD, BS, SDP i albanske partije, uskratila kvorum za rad. Pozivajući se na član 90 Poslovnika, cjelokupna opozicija je smatrala da kvoruma nema ukoliko 41 poslanik nije to potvrdio elektronskom poslaničkom karticom. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je, međutim, bio stava da kvoruma ima nakon prozivke 41 poslanika, od kojih je Maja Vukićević (DNP), koja je u samoizolaciji zbog korona virusa, uključena onlajn.

Iz DPS-a je te večeri kasno, 29. decembra, dok su usvajani zakoni, rečeno da su za opoziciju odluke Skupštine nelegitimne i nevažeće.

Nova sjednica Skupštine zakazana je za 20. januar, kada će biti glasanje o zakonima usvojenim 29. decembra, a koje je vratio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније