Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 01. 2021. 15:34   >>  16:13

KORDIĆ

"Intenziviraćemo aktivnosti za brži pristup EU"

Vlada Crne Gore je snažno posvećena evropskom putu, što će potvrditi kroz fokusiraniji, organizovaniji i energičniji pristup u realizaciji obaveza iz evropske agende kako bi do kraja mandata dostigli unutrašnju spremnost za članstvo u EU, istakla je glavna pregovaračica, Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorom Njemačke, Robertom Veberom.

Kordić je zahvalila ambasadoru Veberu na podršci koju je EU pružila Crnoj Gori i drugim zemljama Zapadnog Balkana tokom njemačkog predsjedavanja Unijom. Istakla je da, iako nije usvojen pregovarački okvir sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, za zemlje Zapadnog Balkana je jako važno što je pitanje proširenja ostalo visoko na agendi. 

Dodala je da je posebno značajno što je blagovremeno donijeta odluka o finansijskoj i medicinskoj pomoći EU za borbu protiv koronavirusa i ublažavanju posljedica koje je pandemija izazvala. Na taj način je, kako je istakla, poslata jasna poruka da, i pored svih problema s kojima se suočavaju države članice i Unija, naš region nije zaboravljen i da je njena podrška konstantna i dokaz čvrstog partnerstva.

Glavna pregovaračica je podsjetila da je Crna Gora prihvatila Novu metodologiju pristupnih pregovora Evropske komisije i iznijela očekivanje da će njena primjena dovesti do ubrzanja reformi kroz intenzivniji politički dijalog i snažniju podršku država članica i Komisije.

„Naš cilj je da u 2021. godini intenziviramo reformske aktivnosti u svim oblastima s fokusom na oblasti vladavine prava i na taj način ubrzamo proces pristupanja EU“, poručila je Kordić.
Ona je prenijela očekivanje da će Njemačka ostati posvećena politici proširenja, jačanju bilateralnih i multilateralnih odnosa sa Crnom Gorom i biti podrška reformskim naporima države na putu ka članstvu u EU.

Ambasador Veber je istakao da, iako uslijed pandemije koronavirusa nisu ostvareni svi ciljevi njemačkog predsjedništva u pogledu politike proširenja EU na Zapadni Balkan, Njemačka snažno i nedvosmisleno podržava pristupanje ovih zemalja EU. U tom kontekstu je istakao da Crna Gora i države regiona mogu računati na podršku Njemačke i tokom aktuelnog, portugalskog predsjedavanja EU.

Kada je riječ o pregovaračkom procesu Crne Gore, Veber je naglasio da je za Njemačku posebno važno ostvarenje rezultata u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija, te da će nastaviti da prate napredak i podržavaju reforme na tim poljima.

On je pozdravio odluku Crne Gore da prihvati Novu metodologiju u procesu pristupanja poručivši da će se saradnja Crne Gore i EU time intenzivirati.
“Mi smo otvoreni, želimo da se ovaj proces uspješno završi i sa konkretnim rezultatima, radićemo sa vama i pružićemo vam potrebnu podršku”, poručio je ambasador Veber.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o postojećoj saradnji i ekspetskoj podršci Njemačke u više pregovaračkih oblasti, s fokusom na oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine i konkurencije istakavši obostranu spremnost za nastavak i unapređenje saradnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније