Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 01. 2021. 14:14   >>  15:43 32

ĐUKANOVIĆ

Neću potpisati razrješenje Dakića i Pešića

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da neće potpisati Predloge odluka o razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore general – majora Dragutina Dakića i majora Rajka Pešića. Predsjednik je poručio da će umjesto toga sazvati sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Đukanović navodi da je iz Ministarstva odbrane dobio Predlog odluke za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića.

Istovremeno dostavljen mu je, kako kaže, i primjerak Predloga o razrješenju i prestanku službe general - majora Rajka Pešića.

"Oba akta su potpisana od strane dvojice članova Savjeta za odbranu i bezbjednost, gospodina Alekse Bečića, predsjednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore. Takođe, iz medija sam saznao da je ove Predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića", navodi Đukanović.

Napravljeni su pravni i proceduralni propusti

Podsjeća da je Odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Savjet za odbranu i bezbjednost, kako dodaje Đukanović, odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

"U radu Savjeta postoji i praksa da Savjet između održavanja sjednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednosto izboru i razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put", naveo je predsjednik države.

Vjeruje da je eventualna promjena čelnog čovjeka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori.

"Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu", navodi Đukanović.

Prvi pravni propust, kako dodaje, je kršenje odredaba Zakona o vojsci.

"Naime, Rješenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost. Posebno, ako se ima u vidu da konkretno rješenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe Vojske Crne Gore da se penzioniše prvi čovjek njenog Generalštaba. Cijeneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona", kaže Đukanović.

Takođe, predlozi za razrješenje Dakića i Pešića dostavljeni su, kako ističe Đukanović, uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost, u kome se navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savjetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Savjeta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta.

"Takva saglasnost nije tražena, logično niti dobijena od Savjeta. Cijeneći sve navedeno, a prije svega značaj ovog pitanja, neću potpisati Predloge odluka koji su mi dostavljeni. Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima Savjeta", zaključio je Đukanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније