Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin, TVCG

12. 01. 2021. 19:33 >> 07:32
13

KOMŠIĆ

''Krivokapić izazvao podozrenje u BIH''

Član predsjedništva BiH Željko Komšić saopštio je da još nije bilo zvaničnih reakcija Vlade Crne Gore nakon što je objelodanjeno da je premijer Zdravko Krivokapić čestitao predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, 9. januar - dan RS. Iako smatra da je potez Krivokapića plod političkog neiskustva, Komšić za TVCG ocjenjuje da će u većem dijelu javnosti Bosne i Hercegovine ostaviti trag podozrenja i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da još nije dobio zvanični odgovor cnogorske vlade, a povodom njegovog zahtjeva da se najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Zdravka Krivokapića koji je čestitao dan Republike Srpske 9.januar.

''Nije bilo nikakvih zvaničnih reakcija Podgoricem, jedini kontakt koji sam ja imao posredno doduše preko našeg ambasadora tu u Podgorici sa gospodinom Abazovićem, kada sam našeg amabasadora zamolio da Abazoviću prenese poruku da komunicira sa lažnim profilom'', istakao je Komšić.

Za Komšića je neprihvatljivo objašnjenje iz kabineta crnogorskog premijera da zvanične čestitke nije bilo te da je riječ o privatnom razgovoru sa predsjedninicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

''Krivokapić je nov i neiskusan na toj funkciji ali možda će to biti lekcija koju će da shvati kada ste na takvim funkcijama i nešto se može razlikovati zvanično od privatnog. On je govorio u funkciji predsjednika Vlade, to je zvanično, i obraćao se jednom od dužnosnika entiteta BIH i u toj komunikaciji i to je uvijek zvanično'', saopštio je Komšić.

Komšić smatra da će ovaj potez premijera Krivokapića ostaviti trag na odnose dvije države koji su do sada kako podsjeća bili tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja.

''Jedan dio javnosti u BIH tu mislim na Republiku Srpsku pozdravlja taj potez Krivokapića ali u Sarajevu i većem djelu javnosti ostaviće ako ništa jedan trag podozrenja pa čak ako će te da vam kažem i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva'', poručio je on.

Jer, kako ističe Komšić, 9. Januar u kolektivnoj svijesti građana BIH simbolizuje početak velikosrpske agresije nad tom državom.

Zato ga kaže brine vraćanje u prošlost kroz oživljavanje nekih ideja poput državnog projekta Velike Srbije ali i jačanja desnice na evropskom kontinentu.

''Nažalost istorija na ovim prostorima kada se ponavlja uvijek se ponavlja krvavo i kada očekujete da su generacije koje dolaze nakon velikih tragedija nakon prolivne krvi naučile nešto pametnije uvijek vas to neprijatno iznenadi'', kazao je Komšić.

Zato Komšić ima velika očekivanja od nove administracije u Vašingtonu na čelu sa predsjednikom Džozefom Bajdenom koji će kako vjeruje učiniti sve da ovaj dio Balkana bude sigurnije i stabilnije mjesto za život.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније