Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 01. 2021. 07:38   >>  09:14 22

PULEVIĆ PISAO RAKČEVIĆU

"Još nije kasno da ne ukaljaš političku biografiju"

Profesor dr Vukić Pulević, akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, uputio je otvoreno pismo Žarku Rakčeviću, predsjedniku Političkog savjeta GP Ura, nekadašnjem poslaniku u Skupštini Crne Gore i potpredsjedniku Vlade Crne Gore.

Pismo koje je objavila Pobjeda, prenosimo integralno:

Poštovani Žarko,

Sestrić našega uvaženoga istoričara Rista Dragićevića, Danilo Kiš pisao je o Borisu Davidoviču i njegovoj beskompromisnoj težnji da sačuva čistu biografiju. Koliko su mu gođ staljinistički isljednici lomili zube i uništavali tijelo, Boris Davidovič nije želio priznati da je izdajnik revolucije. Pa kad je i sklopio pakt s Fedjukinom, dogovor je bio da ga ne provlače kroz blato. Nije se dao paśim sinovima.

Ima ponečega danas što naliči na vremena koja je Kiš obradio u svojoj Grobnici. Kad se śetim Tebe, uvijek mi ova priča o savršenoj biografiji prođe kroz misli. Kad su Miloševićevi đaci granatirali Dubrovnik, bio si protiv rata. Kad su oni branili SR Jugoslaviju, bio si među onima koji su branili Crnu Goru. Na kraju, dao si doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti. Sijeda kosa dozvoljava mi da kažem da sam čitav Tvoj politički rad pomno ispratio. Nijesam se uvijek slagao sa svim Tvojim odlukama, ali sam znao da držiš do principa – antifašizma, građanske, demokratske i sekularne Crne Gore, pozicionirane u Evropskoj uniji i NATO-u. I kad su Te mnogi drugi napadali da zbog sebičnih ekonomskih interesa počinješ polako da popuštaš pred neprijateljima Crne Gore, smatrao sam da ćeš izdržati taj pritisak i odbraniti Crnu Goru.

No, Žarko, od 30. avgusta naovamo samo onima koji nemaju receptore koje smo dobili evolucijom nije moguće uviđeti što se s Crnom Gorom dešava. Crna Gora smijenila je vlast poslije trideset godina, vlast s kojom si bio nekad u koaliciji, vlast s kojom si se kasnije razišao zbog njenih devijacija i lošeg upravljanja. Umjesto vlasti koju si najavljivao kad si osnovao GP Ura, dobili smo jednog velikosrpskog mutanta koji se klanja Zapadu kojeg mrzi, svetosavske monahe preobučene u civilna odijela kao ministre, a četničke vojvode i ljubitelje ravnogorstva kao ozbiljnog političkog igrača koji upravlja procesima u državi čiji su savremeni temelji udareni u antifašizmu.

Vidio sam da Ti nije svejedno i da pokušavaš da se otkloniš od izdajničkih poteza Dritana Abazovića, čovjeka koji uporno ćuti na sve manifestacije velikosrpskog nacionalizma, pritom dajući na tacnu crnogorski identitet i crnogorsko kulturno nasljeđe. Pokušao si da sa sebe skineš odgovornost blijedim i neupečatljivim nastupom na televiziji i ponekom stidećom izjavom u medijima. Od političara koji je nekad grmio sa skupštinske govornice protiv svega što je danas zadesilo Crnu Goru, očekivao sam više. Valjda si kao dobar ekonomista koje mu račun dobro ide, svjestan da ovako nakazna Ura koju si povlačeći se ostavio zelenim i nedoraslim demagozima koji pokazuju izuzetan autoritarni potencijal, ne može voditi bitku s četnicima, a kamoli odbraniti Crnu Goru od uticaja iz Srbije i Rusije, koji su demokratsko osvježenje koje ste najavljivali pretvorili u košavu i sibirsku smrzlicu.

Ne zamjeri mi što Ti pišem javno, želim da Ti kažem da još nije kasno da ne ukaljaš svoju izuzetnu političku biografiju. Ne dozvoli da buduće generacije ne pamte Žarka Rakčevića kao borca za nezavisnu, emancipovanu, prozapadnu i građansku Crnu Goru, već kao sustrimka velikosrpske politike koji je svojom ćutnjom i sebičnim ekonomskim interesima, prodao sve ono za što se zalagao. Ovo ti pišem jer znam da u tebi postoji iskra koja nije spremna žrtvovati svoje ideale. Ja sam zašao u devetu deceniju života, i ovako nemoćan, boriću se do zadnje ure da doživim vaskrslu Crnu Goru. Siguran sam da i ti želiš isto. Zato dobro razmisli što činiš, ko Ti i kuda vodi partiju koju si osnovao s plemenitim namjerama.

Da je vječna Crna Gora!

Vukić PULEVIĆ, akademik CANU i DANU

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније