Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vijesti ]

09. 01. 2021. 06:46 >> 23:45
25

INJAC PORUČUJE

Partija da ne bude ključ napredovanja u VCG

Suočeni smo sa duboko politizovanim strukturama na svim nivoima, i trebaće nam vremena da vratimo povjerenje koje su građani imali u naš sistem, ali nema sumnje da ćemo u tome uspjeti, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac.

U intervjuu Vijestima je kazala da ono što želi da vidi na kraju svog mandata su "depolitizovano Ministarstvo i Vojska Crne Gore, sa vojnom kulturom u kojoj će profesionalni odnos prema zadacima i obavezama biti ključan".

"Kada naši vojnici prije svega shvate da ne moraju biti politički aktivni da bi napredovali, već naprotiv, da po zakonu ne smiju to biti, i da za takve aktivnosti moraju snositi posljedice, a ne bivati nagrađeni, mi smo uradili veliku stvar”, kazala je Injac.

U fokusu razvoja, kaže ona, ostaje opremanje naših jedinica, prije svega deklarisanih snaga, kao i dostizanje ciljeva sposobnosti.

"Međutim, u periodu kada moramo voditi računa o uštedama na svim nivoima, a imajući u vidu kreditne obaveze, obaveze po međudržavnim ugovorima i slično od preko 90 miliona, dalje opremanje moramo uskladiti sa tim obavezama i kroz pažljivo definisanje prioriteta, ostvariti najefikasnije rezultate", ističe Injac.

Govoreći o tome je li ove godine, zbog efekata krize, realno očekivati da će se povećati izdvajanja za odbranu u odnosu na prethodnu, Injac podsjeća da su se na samitu u Velsu sve članice NATO obavezale da će do 2024. dostići izdvajanje od 2% BDP za odbranu.

"Mi jesmo na dobrom putu, i ove godine je projektovano izdvajanje od 1,81%. Činjenica je da situacija sa javnim finansijama nije zavidna, ali ćemo nastojati da procenat izdvajanja za odbranu bude na projektovanom nivou", istakla je ministraka Injac.

Na pitanju da li je provjeravala informacije da je dan pred parlamentarne izbore navnodno dijeljeno oružje civilima lojalnim tadašnjim vlastima iz kasarni, te da je navodno za to znao načelnik Generalštaba i ANB-a, Injac odgovara: "Nikakve zvanične informacije i dokazi nijesu dostavljeni MO, da bismo mogli po njima da postupimo i pokrenemo procedure za utvrđivanje činjenica i odgovornosti".

"Sigurna sam da će za eventualne propuste i zloupotrebe u službi snositi odgovornost svi za koje se to utvrdi, bez obzira da li su više na dužnostima u VCG. To što više nisu u službi ne amnestira ih od odgovornosti. Međutim, cijeneći ozbiljnost ovog pitanja očekujem da će neko od onih koji posjeduju pouzdana saznanja dostaviti informacije nadležnim institucijama (MO, ANB, Uprava policije, Tužilaštvo...), na osnovu čega mogu biti inicirane službene radnje", rekla je Injac.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније