Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

04. 01. 2021. 19:38 >> 19:37
3

LUKOVAC ZA TVCG

Odluka Đukanovića očekivana i jedina ispravna

Nekadašnji diplomata i minstar vanjskih poslova Branko Lukovac za Televiziju Crne Gore (TVCG) kazao je očekivana, potpuno razumljiva i jedina ispravna odluka predjsednika Mila Đukanovića, da ne donese u ukaz o opozivu sedmoro ambasadora, koje je predložila Vlada. Povlačenje je, kako kaže, radikalan potez koji se preduzima samo u slučaju da ambasadori ne ispunjavaju osnovne zadatke zbog kojih su poslati u određenu misiju.

"Uz taj predlog Vlade nije dato nikakvo obrazloženje, kako za čitav predlog, tako i za pojedinačne ambasadore koji se predlažu za povlačenje", istakao je Lukovac.

Ističe da je bilo nekih objašnjenja da se to radi jer su u pitanju nekarijerne diplomate, kojih je navodno više od 30 odsto, koliko je Zakonom o vanjskim poslovima predviđeno.

"Kasnije se odustalo od tog razloga jer jasno je da Crna Gora, sa manje od 15 godina međunarodno-pravnog subjektiviteta, nema dovoljno kadrova tog nivoa među karijernim diplomatama, da bi mogla bez podrške istaknutih naučno-kulturnih radnika da pokrije mjesta diplomatskih misija", naveo je Lukovac.

Dodaje da su među pomenutih sedam ambasadora gotovo polovina iskusni diplomatski radnici.

"Povlačenje na takav način je radikalan korak, koji se preduzima samo u slučaju da ambasadori ne ispunjavaju osnovne zadatke, radi kojih su upućeni u diplomatske misije. Sve drugo je izraz težnje da se ostvori prostor za kadar nove političke vlasti, pod izgovorom da predloženi rade za partijske interese, a ne interese države, što ni u jednom slučaju nije potvrđeno", zaključuje Lukovac.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније