Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 01. 2021. 16:24 >> 16:24
5

DPS

Krivokapić da konačno nauči nadležnosti

Iz Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) poručili su premijeru Zdravku Krivokapiću da bi, kako su kazali, konačno trebalo da nauči ustavne nadležnosti i sistem podjele vlasti.

"Za početak, savjetujemo ga da pročita član 94 Ustava Crne Gore u kojem su jasno propisane nadležnosti predsjednika Crne Gore i njegovo pravo da Zakon vrati na ponovno odlučivanje Skupštini", navodi se u saopštenju DPS-a.

Oni ističu da su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i Demokratska partija socijalista pokazali puni demokratski kapacitet u prethodna četiri mjeseca, kako su kazali, mirnom i demokratskom tranzicijom vlasti bez ijedne opstrukcije.

"Podsjećamo javnost da je DPS čak davao kvorum i većinu za izmjenu poslovnika kako bi se uvelo online glasanje i kako bi Vlada mogla biti izglasana u situaciji kada je jedan dio poslanika parlamentarne većine bio odsutan zbog koronavirusa", navode iz DPS-a.

Ipak, kao su kazali, demokratski kapaciteti te partije ne podrazumijevaju da će trpjeti bezakonje, otpočinjanje sjednica bez kvoruma, uzurpiranje nadležnosti DIK-a i uvođenje pravnog nasilja od strane nove vlasti.

"Takvom ponašanju ćemo se jasno suprotstaviti na institucionalan način u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore", zaključili su iz DPS-a.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donijela Skupština Crne Gore 27. saziva na Četrvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini, dana 29. decembra 2020. godine.  

Odluka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, da vrati nekoliko zakona koji su usvojeni na sjednici Skupštine 29. decembra 2020, na ponovno odlučivanje, najbolje pokazuje kako proces kohabitacije funkcioniše u praksi, kazao je premijer Zdravko Krivokapić. Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da će Skupština ponovo usvojiti sve zakone bez rasprave.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније