Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: Dnevne novine; Objavio: O.Z.

31. 12. 2020. 06:59 >> 07:01
5

NIKOLIĆ

Legalizacija najveće pljačke crnogorske baštine

Pretvaranje Crnogoraca u građane drugog reda u sopstvenoj državi, i dovođenje Crne Gore u vazalni položaj u odnosu na Srbiju, osnovna je ideja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u režiji SPC i njenog sekretarijata u Vladi Crne Gore, smještenog u Ministarstvu pravde, ocijenio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić, u intervjuu Dnevnim novinama. Drugi cilj je, kako je naveo, zakonska afirmacija istorijskog falsifikata da CPC nije postojala, već da je Mitropolija crnogorsko primorska SPC, koja odbija da se registruje u Crnoj Gori, zapravo ta tradicionalna crkva prepoznata u Ustavu iz 1905. što je netačno.

Prema njegovim riječima, dugoročni plan takozvane legalizacije SPC u Crnoj Gori, mimo procedura koje su ispoštovale druge vjerske zajednice, jeste da se utre put najvećoj pljački crkvene, kulturne i istorijske baštine Crne Gore.

Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvale su ogorčenje velikog broja crnogorskih građana koji su svoj revolt iskazali dolaskom ispred crnogorskog parlamenta…

"Ne čudi što smo imali građane na ulici, i što su oni izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti doživjeli kao najavu okupacije. Razumijem njihovu zabrinutost, jer Crna Gora pod novom vlašću klizi ka srednjovjekovnoj teokratiji, i to mora da bude predmet pažnje i analize svih dobronamjernih građana, koji vole i poštuju svoju državu. Građanska, antifašistička i evropska Crna Gora će prozreti namjere onih koji su do 30. avgusta branili viziju Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, i drugih koji su pristali da im peru biografiju, pravdajući to željom za promjenama", kazao je Nikolić Dnevnim novinama.

On je reako da je naredba koja je izdata viadajućoj većini bila da izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, budu usvojene na godišnjicu izglasavanja još uvijek važećeg zakona, i da se na taj način sprovede osveta prema Demokratskoj partiji socijalista.

"Međutim, ono što nalogodavci i izvršioci nijesu mogli predvidjeti je da će se jedna poslanica baš tih dana naći u samoizolaciji, te da zbog toga neće imati kvorum za početak sjednice, ukoliko ga svojim prisustvom ne obezbijede predstavnici opozicije. Instrukcija da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi uruči prigodan poklon za Božić i takozvanu pravoslavnu Novu godinu, gurnula ih je u kršenje poslovnika, a kasnije i zakona i Ustava. Je li Andrija Mandić koji se te večeri šetao od kabineta predsjednika parlamenta do poslaničkog kluba DF-a, “primorao” Bečića da uđe u antizakonito postupanje, ucijenivši ga da će oboriti vladu, ukoliko zakon ne bude izglasan, manje je važno, jer i jedan i drugi povodom ove stvari, odgovaraju istom poslodavcu. Činjenica je da se predsjednik parlamenta svjesno kompromitovao, kršenjem poslovnika kojeg je upravo donijela Skupština kojoj je on predsjedavao. Dakle, uprkos dosadašnjem, više nego očiglednom konstruktivnom odnosu opozicije, suočili smo se sa krizom u radu parlamenta već na početku mandata", kazao je Nikolić.

Rekao je da je ideja prethodne vlasti bila da pravoslavni hramovi u Crnoj Gori budu mjesto sastajanja svih pravoslavnih vjernika, ma koje nacionalnosti bili, ali i svih drugih koji to žele.

"Ako uzmemo u obzir da je nova verzija zakona pripremljena za svega pet dana, da osim iz SPC predlog nije dobio saglasnost od konsultovanih i nekonsultovanih crkava ili vjerskih zajednica, da nije održana javna rasprava, te da predlog zakona nije ponuđen na recenziju Venecijanskoj komisiji, onda je više nego jasno da gospodin Krivokapić račune polaže SPC, a ne građanima Crne Gore. Istina je sljedeća, predlog zakona kojeg su premijer Krivokapić i ministar Leposavić donijeli od Đurđevlh stupova đo Skupštine, diskriminiše 45 odsto pravoslavnih Crnogoraca. Spomenuću samo jedno pravo, koje navodno ugroženi Srbi u Crnoj Gori imaju, a “povlašćeni” pravoslavni Crnogorci nemaju. To je slobodan pristup u preko 650 crkava i manastira, koji su iznikli iz borbe za slobodu naših predaka, a koji se predaju na gazdovanje Patrijaršiji čije je sjedište u ulici Kralja Petra broj 5 u Beogradu", istakao je poslanik DPS-a.

Naveo je da pravoslavni Crnogorci nijesu dobrodošli u svojim crkvama i manastirima.

"Osim ukoliko ne prihvate da su komunistički nakot, kopilad i izmišljena nacija. Od njih se traži da budu asimilovani, i da odlaze u crkvu da bi slušali o Kosovu i knezu Lazaru, bez bilo čega što je autentično crnogorsko. Naš je amanet da na to ne pristanemo, jer su hiljade naših predaka položili svoje živote da bi živjela ideja o slobodnoj Crnoj Gori. A slobodne Crne Gore nema bez Crnogoraca", poručio je Nikolić.

Kongres DPS-a veoma važan

Približava se vanredni kongres DPS. U javnosti se najviše govori o mogućim kadrovskim rješenjima, a manje o programu, reformi partije…

"Demokratska partija socijalista je državotvorna stranka koja je uvijek imala neku nadpartijsku ideju oko koje su se sabirali ljudi, bilo da je riječ o obnovi nezavisnosti, očuvanju mira i multietničkog sklada ili razvoju države u skladu sa evropskim i evroatlanskim vrijednostima. Zato je logično da je danas rezon našeg pristupa politici pod posebnom lupom, jer smo u međuvremenu, odlukom građana prešli u opoziciju i zbog toga se nalazimo pred vanrednim Kongresom stranke", rekao je Nikolić.

Istakao je važnost Kongresa DPS-a, kojeg treba, kako je kazao, razumjeti kao najbolju priliku za obnovu poljuljanog povjerenja građanske i suverenističke javnosti u plemenitu ideju državne politike, sa kojom će ponovo moći da se identifikuju.

"A slabost i snaga jedne ideje, uvijek se mjere ljudima. Dobra selekcija stvara novu energiju, kako u vidu jačanja sopstvenog potencijala, tako i kroz unapredjenje kohezionog kapaciteta u odnosu na druge zdrave snage u društvu koje vape da budu objedinjene zarad ostvarenja plemenitih ciljeva u koje vjerujemo. Na nama je velika odgovornost, i ne smijemo da je bacimo u vjetar. Moramo preduzeti nužne promjene, a onda superiornost naše politike još ubjedijivije potvrditi iz opozicije", kazao je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније